Столтенберг: Сега не е моментът САЩ да изостави НАТО

ОFFNews 13 ноември 2016 в 15:30 3239 3

Дни след избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг публикува материал, в който подчерта значимостта на отношенията между Европа и Щатите, които са поставени под въпрос с назначаването на републиканеца-милиардер. 

"Изправени сме пред най-големите предизвикателства за сигурността от поколение насам. Сега не е времето да подлагаме под въпрос ценността на партньорството между Европа и Съединените щати", започва Столтенберг текста си, публикуван в "Гардиън".

Според норвежеца от създаването на алианса това партньорство е в основата на мира, свободата и просперитета в Европа. "То ни помогна да се противопоставим на Съветския съюз и да доведем Студента война до нейния край", твърди бившият премиер. 

Столтенберг напомни общата намеса на алианса в Афганистан след терористичните атаки от 11 септември 2001 г. и подчерта, че силна, безопасна и просперираща Европа означава и същото за САЩ.

"През последните няколко години наблюдаване рязко влошаване на сигурността ни с една по-настъпателна Русия и размирици в Северна Африка и Близки Изток. Съюзниците от НАТО винаги са реагирали заедно", коментира той и дава за пример разполагането на американски военни в Източна Европа.

Подсилването на НАТО се прави с цел възпиране, а не агресия, категоричен е Столтенберг. "Батальоните на НАТО от хиляди военни не могат да се сравнят с руските дивизии от десетки хиляди от другата страна на границата. Нашият отговор е дефанзивен и пропорционален. Но изпраща ясно и непогрешимо послание: атака срещу един ще бъде посрещната с отговор от всички", казва генералният секретар. 

Доналд Тръмп, който редовно е изразявал критичното си мнение спрямо членството на страната си в алианса, също така заяви по време на кампанията си, че не би предприел действия за защита на нападнати съюзници от НАТО при всяко положение, както предполага договора на организацията. 

Столтенберг обърна внимание и на финансирането на алианса, което е сред проблематичните за новия американски президент теми. По думите на норвежеца Щатите, които покриват 70% от разходите за отбрана, с право очакват по-равно разпределение на средствата. Тази година 22 от страните в НАТО ще увеличат бюджета си за отбрана, допълни Столтенберг. 

"Да продължим сами не е опция за Европа или Съединените щати", предупреждава в заключение генералният секретар. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

2

El Commandante

13.11 2016 в 16:38

Такова нещо като НАТО не съществува.

Има УСА, която носи на гърба си некви мишоци.