След 5 години плен американски войник бе разменен за 5 талибани

OFFNews 01 юни 2014 в 19:30 10795 12

Сержант Боуи Бъргдал гледа, докато един от заловилите го показва идентификационната му плочка пред камерата в Афганистан през юли 2009 г. Снимка: nydailynews.com.
Сержант Боуи Бъргдал през юли 2009 г. Снимка: nydailynews.com.

Сержант Боуи Бъргдал, който беше пленен от талибаните на 30 юни 2009 г., е освободен в замяна на петима заловени от САЩ талибани. Това съобщи американският президент Барак Обама, цитиран от „Ройтерс”.

Затворниците от Гуантанамо са разменени с посредничеството на Катар.

Бъргдал получава свободата си след месеци на преговори.

Американските специални части са прибрали Бъргдал при размяна в Източен Афганистан.

До насилие не се е стигнало. Смята се, че войникът е в добро състояние, но му предстои медицински преглед.

28-годишният Бъргдал, който е родом от Айдахо, беше заловен при неизяснени обстоятелства в Източен Афганистан на 30 юни 2009 г. - два месеца след пристигането си в страната.

Петимата освободени от Гуантанамо са високопоставени представители на талибанския режим. Сред тях е и Хайрула Хаиркуа, който е бил министър на вътрешните работи.

Той е смятан за много влиятелен сред талибаните, заловен е през 2002 г. от пакистанските власти, които го предават на американците.

Останалите четирима са Мохамед Фази, бивш заместник-министър на отбраната, Норула Нури, шеф на провинция Балх, Абдул Нак Уасиг, заместник-ръководител на разузнавателната служба на талибаните и един от основателите на движението, и Мохамед Наби.

В изявлението си от Розовата градина на Белия дом Обама подчерта, че САЩ никога не изоставят своите военнослужещи и каза, че Бъргдал е бил пленен, но „не е и забравен".

До него стояха родителите на сержанта - Боб и Джани Бъргдал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!