След 5 години плен американски войник бе разменен за 5 талибани

OFFNews Последна промяна на 01 юни 2014 в 19:30 9881 12

Сержант Боуи Бъргдал гледа, докато един от заловилите го показва идентификационната му плочка пред камерата в Афганистан през юли 2009 г. Снимка: nydailynews.com.
Сержант Боуи Бъргдал през юли 2009 г. Снимка: nydailynews.com.

Сержант Боуи Бъргдал, който беше пленен от талибаните на 30 юни 2009 г., е освободен в замяна на петима заловени от САЩ талибани. Това съобщи американският президент Барак Обама, цитиран от „Ройтерс”.

Затворниците от Гуантанамо са разменени с посредничеството на Катар.

Бъргдал получава свободата си след месеци на преговори.

Американските специални части са прибрали Бъргдал при размяна в Източен Афганистан.

До насилие не се е стигнало. Смята се, че войникът е в добро състояние, но му предстои медицински преглед.

28-годишният Бъргдал, който е родом от Айдахо, беше заловен при неизяснени обстоятелства в Източен Афганистан на 30 юни 2009 г. - два месеца след пристигането си в страната.

Петимата освободени от Гуантанамо са високопоставени представители на талибанския режим. Сред тях е и Хайрула Хаиркуа, който е бил министър на вътрешните работи.

Той е смятан за много влиятелен сред талибаните, заловен е през 2002 г. от пакистанските власти, които го предават на американците.

Останалите четирима са Мохамед Фази, бивш заместник-министър на отбраната, Норула Нури, шеф на провинция Балх, Абдул Нак Уасиг, заместник-ръководител на разузнавателната служба на талибаните и един от основателите на движението, и Мохамед Наби.

В изявлението си от Розовата градина на Белия дом Обама подчерта, че САЩ никога не изоставят своите военнослужещи и каза, че Бъргдал е бил пленен, но „не е и забравен".

До него стояха родителите на сержанта - Боб и Джани Бъргдал.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.06 2014 в 22:33

Кви пет талибани бе? Ако зависеше от мене - 100 маймуни бих заменил за един нормален войник.
Те така и така немат и грам мозък... е, един грам имат, колкото да ходят на два крака, да пребиват жените и децата си и накрая да дръпнат канапчето на бомбата.
Кви 100, хиляда бих заменил, заменил - човeшки боклук за човек. Смачкан, преработен и изсран само да смърди на тоя свят.

04.06 2014 в 22:16

Много, ама много, намирисва тази сделка!

02.06 2014 в 11:37

Когато руски злодей умре, не го приемат в ада, а го връщат в Русия. Затова и Сталин не е в ада, а е отново там...

02.06 2014 в 07:12

Америка не преговаряла с терористи !!!??? Само гръмки думи !

02.06 2014 в 02:32

"Знаеш ли, че 90% от оцелелите руски пленници - след победата получават заточение в СССР? Понеже щом са били пленени е възможно да са помагали на врага..."

Въпросните 90% са получили путьовка към Колима не защото е "възможно да са помагали на врага" , а защото не са защитавали Родината "до последна капка кръв"-сиреч третирали са ги като предатели и дезертьори.В наши дни това може би звучи жестоко , но главната идея на Хитлер не е била просто да завземе СССР и да го използва като как беше....бензиностанция.С инвазията на изток се е търсело "жизнено пространство" за немския народ.Идеята е била всички източни народи (на изток от Германия) да бъдат заличени от лицето на земята(това което стана в САЩ с индианците) и на тяхно място да бъдат заселени немци. ВСВ(на източния фронт) не е била война за победа , а война за оцеляване(за всички участници в т.ч. и за самите германци).На карта е било поставено съществуването на десетки народи и аз лично разбирам подобни мерки(колкото и варварски да звучат). Още повече когато на фронта са геройски са загивали десетки и стотици хиляди патриоти.

02.06 2014 в 02:21

Владо,едновременно си прав и не си прав!
Всеки човек на тази земя си има своя бог.Бога на Сталин е е бил властта.Заради параноята , че е застрашена властта му е избил 30млн. съветски граждани(под формулировката "враг на народа") , нечовешко престъпление заради което и до ден днешен се пържи в ада(ако има такъв),но като изключим това Сталин е бил политик,държавник и организатор от световна величина, да не кажа от исторически мащаб.Поклон пред воините , но войната не е само тичане с пушката.Войната е политика,икономика , промишленост , селско стопанство , финанси , наука и НАЙ-ВЕЧЕ ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЪРЖАВНО НИВО , а всичко това(поради тоталитарната система) е минавало директно през Сталин.Много българи подценяват ролята на управлението(има голяма разлика между "директор" и ръководител) и това е един от националните ни недостатъци.Не случайно за да станеш войник се иска само да ти пратят повиквателна , а за да станеш офицер трябва да учиш пет години.Като магистър по мениджмънт ти казвам-световната практика показва , че в екстремална ситуация най-ефективната система за управление е авторитарната("единовластие и единоначалие" или антипода на "много баби хилаво дЕте").В годините на ВСВ Сталин се справил блестящо(половината победа е точно негова заслуга) и това е факт който го признават дори враговете му.

01.06 2014 в 23:55

Емо, не Сталин е спечелил войната, а хората, които се биха и загинаха. Сталин се занимаваше главно с геноцид върху народа си.
Знаеш ли, че 90% от оцелелите руски пленници - след победата получават заточение в СССР? Понеже щом са били пленени е възможно да са помагали на врага...

01.06 2014 в 22:33

Един човек навремето беше казал: "Аз фелдмаршал за войник не разменям"(войника беше собствения му син) и същия този човек спечели най-жестоката война в историята.Американците за един сержант са разменили пет "генерала".Дали не са им извъртяли и по някоя...

01.06 2014 в 21:30

до Radical,
Така е, щяха да го оставят. "С терористи не се преговаря", М. Тачър

01.06 2014 в 20:20

Нещо размяната много неравна - един сержант срещу много влиятелен бивш министър, зам. мин. основател на движението и др.
Та си мисля, че сделката има непубликувани части.
Мога да си представя един войник срещу един зам. мин. за показност- правим всичко за нашите войници.
Но това да разменят 5 срещу 1 и не от същия ранг си е със сигурност някаква по-сериозна игра.