21 жертви на терористичен атентат в Кабул

OFFNews 18 януари 2014 в 16:57 1908 0

21 чужденци загинаха след терористичен атентат в Кабул. Снимка: AFP
21 чужденци загинаха след терористичен атентат в Кабул. Снимка: AFP

21 са жертвите на терористичния атентат в Кабул от 17 януари.

13 от тях са чужденци, осем са афганистанци, предаде Би Би Си. Няма загинали българи, съобщи Министерството на отбраната.

Самоубийственият атентат бе извършен от талибани край ресторант, посещаван от чужденци, в центъра на Кабул.

Силната експлозия стана в зоната, където се намират много посолства и офиси на афганистанската администрация. Нападението бе извършено в квартала Вазир Акбар Хан.

Взривът бе последван от престрелка.

Атентатът нанесе сериозни щети на афганистанските усилия за мир и възстановяване и поражда сериозно безпокойство относно политическото прехвърляне на грижите за сигурността, което трябва да започне през април тази година, коментира Voice of America.

Според афганистанският министър на вътрешните работи, Мохамад Омр Даудзай, целта на атентата е обезкуражаване на чужденците са посещават Афганистан и да насърчи афганистанките младежи да напускат страната.

В същото време, говорителят на талибаните, които поеха отговорност за атентата, Забихулла Муждахид, заяви, че проникването на неговите бойци в силно охранявана част на Кабул показва способността на групировката да си върне контрола над страната след оттеглянето на чуждестранните сили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови