Слагат микрочипове в питите пармезан заради огромния бизнес с фалшификати

Годишните продажби на фалшив пармезан в световен мащаб достигат около 2 млрд. долара, съобщават от консорциума "Пармиджано Реджано"

OFFNews 18 август 2023 в 12:29 4738 0

Пармиджано Реджано

Снимка Getty Images

Пармиджано Реджано

Производителите на пармезан измислиха начин, с който да предпазват уникалния си продукт от фалшиви копия - поставянето на микрочипове на всяка пита кашкавал, съобщи британският всекидневник Guardian.

Прочутият италиански кашкавал Пармиджано Реджано - перфектната добавка паста и салати с рукола, е едно от най-фалшифицираните сирена в света. Производителите му са намерили нов начин да отвърнат на удара срещу фалшификатите: добавяне на микрочипове.

На практика това за мини предаватели с големината на зрънце сол, поставени в етикетите, които се намират върху кората на 120 000 пити Пармиджано Реджано. Микрочиповете са безопасни за хранителни продукти, но е малко вероятно да бъдат консумирани, тъй като се намират в твърдата обвивка на сиренето, която се състои от млечния протеин казеин.

Микрочиповете ще служат като дълготрайни етикети за храни, които могат да се сканират и позволяват на потребителите да проследяват продукта до мястото на произхода му.

Това е последното нововъведение на Консорциума "Пармиджано Реджано" - асоциацията, която контролира производството и която от сто години се опитва да се пребори с по-евтините имитации, които не спазват строгите изисквания за производство на истинското сирене.

През 1996 г. сиренето, чиято история води началото си от Средновековието, получава ценния за Европейския съюз статут на защитено наименование за произход. Съгласно тези правила пармиджано реджано - единственият вид кашкавал, който може да се нарича пармезан в Европа - трябва да се произвежда в малка част от Северна Италия, включително в провинциите Парма и Реджо Емилия.

Освен това сиренето, чието средно тегло е 40 кг, трябва да отлежава поне 12 месеца в планински район и да се проверява от експерти две години след производството, за да се гарантира, че е в съответствие с изискванията.

Защитено наименование за произход се дава на храни, "произведени, преработени и приготвени в даден географски район по признати методи", и включва френското шампанско, португалския портвайн и гръцкия зехтин.

Зарадии строгите правила тези деликатеси обикновено се продават на по-високи цени, което ги прави привлекателен пазар за подражатели.

По информация на консорциума "Пармиджано Реджано" годишните продажби на фалшив пармезан в световен мащаб достигат около 2 млрд. долара, което не е далеч от продажбите на автентичния продукт, които миналата година достигнаха рекордно високи стойности от 2,9 млрд. евро.

Микрочиповете са произведени от американската компания p-Chip Corporation, те се вграждат директно в етикет с QR код и според компанията функционират като "малки цифрови котви за физически продукти".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков