Шефката на Russia Today: Нервирана съм, все ме питат звъни ли ни Путин

Георги Савчев 08 декември 2014 в 20:36 9733 23

Маргарита Симонян

Смятам, че у много хора в Russia Today вече има една човешка умора от безкрайната война с всички. Ужас, как ни омръзна да се оправдаваме, да отговаряме за стохиляден път дали ни звъни Путин и колко често го прави, да даваме безсмислени интервюта, които после пак ще орежат, объркат, претупат и обърнат срещу нас, оплака се днес Маргарита Симонян - главният редактор на Russia Today, руския пропаганден епигон на BBC World News.

Лично аз никак не обичам да живея в състояние на война. От кавгите със съседите до международното информационно противопоставяне. Това не ме прави по-силна. Просто ме нервира. И отвлича от истинската работа. Често ми се иска да се преместя тихо встрани и да се отдам на личния си живот - да се грижа за двете си прекрасни деца, да пиша нещо жизнерадостно за лятото и любовта, да правя сладкиши. Но тогава се случва нещо, което ми напомня за какво правим всичко това, пише Симонян и дава за пример случка в посолството на Еквадор в Лондон. Там "весел чичко" от охраната ѝ поискал автограф, щом разбрал, че е шеф на Russia Today.

Оказало се, че цялото му семейство следяло RT, тъй като "иначе нищо нямаше да знаем какво всъщност се случва по света, като всички онези магарета, които гледат само Би Би Си". Това били думите на "веселия чичко", който кокетничел със Симонян и я молел да му се усмихне.

За последните няколко години в Russia Today се сблъскваме с няколко не толкова приятни тенденции, оплаква се главната редакторка.

И изброява: "Нашите сътрудници са притискани" - "самият шеф на Радио Свобода пророкува, че дори и начинаещите журналисти вече започват да разбират, че ако са работили за RT, после трудно ще си намерят работа в сериозна медиа"; само за две седмици The Guardian ни посвети шест публикации, общият смисъл, на които е "Каква, по дяволите, е тази пропаганда на Путин, която трови несъзнателните умове на великата британска земя" (това, разбира се, си го твърди самата Симонян - б.a.); "вече имаме девет предупреждения от британския медиен регулатор и директни заплахи за отнемане на лиценза. Обвиняват ни в отсъствие на обективност"; "пропагандата срещу нас повтаря, че ни финансира държавата. А същевременно и DW, и ВВС World Service, и France 24 са с държавно финансиране. Но те съвсем свободно си излъчват в свободна Европа и никой не им изпраща предупреждения и не пише за тях под индиго едни и същи обвинителни думички, от които не само принтерът, а даже и ксероксът се вбесява."

Противоречивата слава на Russia Today

Russia Today е създаден от руските власти през 2005 г. и оттогава е финансиран от държавата. В ефира на RT много рядко ще чуете критика по адрес на Путин или Медведев.

Това е част от руската индустрия за дезинформация и манипулация, казва за канала бившият служител на КГБ Константин Преображенски.

Андрей Иларионов, един от бившите съветници на Путин, пък е на мнение, че RT е "най-добрата пропагандна машина към външния свят".

Най-забележително е обаче как RT използва ефективно два елемента, които противоречат един на друг. За зрителската аудитория в развиващите се страни каналът цели да създаде антизападни настроения, а за публиката на Запад – ислямофобия, посочва в статия за медийния феномен журналистката от Turkiye Gazetesi Джерен Кенар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!