Quantcast

Шефката на Russia Today: Нервирана съм, все ме питат звъни ли ни Путин

Георги Савчев Последна промяна на 08 декември 2014 в 20:36 8766 23

Маргарита Симонян

Смятам, че у много хора в Russia Today вече има една човешка умора от безкрайната война с всички. Ужас, как ни омръзна да се оправдаваме, да отговаряме за стохиляден път дали ни звъни Путин и колко често го прави, да даваме безсмислени интервюта, които после пак ще орежат, объркат, претупат и обърнат срещу нас, оплака се днес Маргарита Симонян - главният редактор на Russia Today, руския пропаганден епигон на BBC World News.

Лично аз никак не обичам да живея в състояние на война. От кавгите със съседите до международното информационно противопоставяне. Това не ме прави по-силна. Просто ме нервира. И отвлича от истинската работа. Често ми се иска да се преместя тихо встрани и да се отдам на личния си живот - да се грижа за двете си прекрасни деца, да пиша нещо жизнерадостно за лятото и любовта, да правя сладкиши. Но тогава се случва нещо, което ми напомня за какво правим всичко това, пише Симонян и дава за пример случка в посолството на Еквадор в Лондон. Там "весел чичко" от охраната ѝ поискал автограф, щом разбрал, че е шеф на Russia Today.

Оказало се, че цялото му семейство следяло RT, тъй като "иначе нищо нямаше да знаем какво всъщност се случва по света, като всички онези магарета, които гледат само Би Би Си". Това били думите на "веселия чичко", който кокетничел със Симонян и я молел да му се усмихне.

За последните няколко години в Russia Today се сблъскваме с няколко не толкова приятни тенденции, оплаква се главната редакторка.

И изброява: "Нашите сътрудници са притискани" - "самият шеф на Радио Свобода пророкува, че дори и начинаещите журналисти вече започват да разбират, че ако са работили за RT, после трудно ще си намерят работа в сериозна медиа"; само за две седмици The Guardian ни посвети шест публикации, общият смисъл, на които е "Каква, по дяволите, е тази пропаганда на Путин, която трови несъзнателните умове на великата британска земя" (това, разбира се, си го твърди самата Симонян - б.a.); "вече имаме девет предупреждения от британския медиен регулатор и директни заплахи за отнемане на лиценза. Обвиняват ни в отсъствие на обективност"; "пропагандата срещу нас повтаря, че ни финансира държавата. А същевременно и DW, и ВВС World Service, и France 24 са с държавно финансиране. Но те съвсем свободно си излъчват в свободна Европа и никой не им изпраща предупреждения и не пише за тях под индиго едни и същи обвинителни думички, от които не само принтерът, а даже и ксероксът се вбесява."

Противоречивата слава на Russia Today

Russia Today е създаден от руските власти през 2005 г. и оттогава е финансиран от държавата. В ефира на RT много рядко ще чуете критика по адрес на Путин или Медведев.

Това е част от руската индустрия за дезинформация и манипулация, казва за канала бившият служител на КГБ Константин Преображенски.

Андрей Иларионов, един от бившите съветници на Путин, пък е на мнение, че RT е "най-добрата пропагандна машина към външния свят".

Най-забележително е обаче как RT използва ефективно два елемента, които противоречат един на друг. За зрителската аудитория в развиващите се страни каналът цели да създаде антизападни настроения, а за публиката на Запад – ислямофобия, посочва в статия за медийния феномен журналистката от Turkiye Gazetesi Джерен Кенар.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.12 2014 в 17:40

:) AF много смислени предложения даваш. Я, къв юначен трол се извъдил направо ентелекта искри...
Махорката вносна ли ти е, че използваш и вносни инициали?
В Тында на БАМ от лятос още те чакат да прибираш сеното, не да тракаш по клавиатурата.

09.12 2014 в 14:34

докато руската рубла се обезцени с 25% за Russia Today 80% от новините и снимките в социалните мрежи бяха за протестите във Фъргюсън, САЩ на 2000 човека :)

09.12 2014 в 12:10

-10
БВП на Китай през 2014 г. ще достигне 16,8 трилиона долара спрямо 16,1 трилиона долара за САЩ.

Голям е, но харчат още повече...

09.12 2014 в 11:43

Nok, хубаво си написал какъв им е дългът, но напиши и какъв и им е БВП. Пък после раздавай умни тези!

09.12 2014 в 11:03

Държавният дълг на САЩ е $ 17,746,658,926,966 ???
Дълг 17,746,655,000,000 Лихвен % 2,028%
Лихва 359,902,163,400
Задълженията на САЩ растат с $3,5 млрд. на ден.
Всеки американец лично дължи по $148 хил.
Да не си мислите че ще ги върнат ха-ха...
Преди време поне се мъчеха да печатат зелено, в момента всичко е виртуално.А ние се гнявиме за $3,5 млрд. за Южния Поток - смях...И Евросъюза и те са си сложили наколенки...

09.12 2014 в 04:49

Нито съм русофил, нито съм русофоб. Не съм американофил, нито американофоб. Никакъв фил и никакъв фоб не съм. Търся качествена информация за четене и е много трудно да се ориентира човек днес. Как да вярвам на медия, която има за партньор фондация "Америка за България". Всяка медия, обвързана с чужди организации на такова високо ниво, е съмнителна. Представете си само този сайт да беше подкрепен от фондация "Русия за България". Всички щяха да КРЕЩЯТ само поради факта, че такава фондация съществува. Почти всяка медия е пропагандна машина, обслужва някаква идеология и нечии частни интереси. Дори да се смята за независима. Просто някои журналисти не осъзнават каква идеология обслужват. Много от читателите също.

08.12 2014 в 23:44

ами ако бехте направили поне едно предаване за Русия можеше и да ви поверваме.

Само лъжи за прогнилия капитализъм. То ако аз бях на англетата отдавна за съм ви затворил. То бива простотия ама вашата наглост граница няма.

Като е толкова гнил запада що ди пращате децата за учат в Англия и Швейцария а не във Владиводток например?

Айде вокзал-чемодан-Русия оттука путлерска пачавра.

08.12 2014 в 22:31

Ха, ха, някой обърна внимание на РТ, просто да не повярва човек.

Алфа ТВ и рублофила Лидеров, само, че доста лустрирано.
Постоянно цитират някакви никому неизвестни 'анализатори' от Франция, които анализират, как Запада запада, а Раша ще процъфтява, като едно време.

Тъкмо се чудех, защо някой ще иска да пропагандира великата Пути-Ланд на английски ... е как защо да спечелят поддръжници сред уайт-траша на соц. помощи в предградията на МанчесТА.

Убиецът на Кенеди - Лий Харви Осуалд се увличал от комунизЪма като много западни идиоти и дори успял да се уреди и успял да отиде в обетованата комунистическа земя ВСе-СеРе, обаче бил разочарован и се върнал, защо ли ?

Забранявайте я навсякъде !

Па директорката така ме трогна, че информирала невинните хора ...

08.12 2014 в 22:23

Путин въобще не влияе на RT? Така ли, ма?! Тая рускиня няма к'во да каже, иначе е много проста ако си вярва, че хората се връзват на лъжите й!

08.12 2014 в 21:53

Sancho, сменяй тревата, дали са ти сено за магарета, затова ти прави в тиквата дзънннн