Шахът е забранен за мюсюлманите, обяви главният мюфтия на Саудитска Арабия

OFFNews 22 януари 2016 в 15:24 8667 12

Главният мюфтия на Саудитска Арабия обяви, че шахът е забранено в исляма, тъй като насърчава хазарта и е загуба на време, пише британският вестник The Guardian.

Шейх Абдулазиз ал Шейх заяви това в в рамките на телевизионно шоу, в което той отговаря на въпроси на зрителите по ежедневни религиозни теми.

Според Шейх шахът е "вид хазарт" и е "загуба на време и пари“, като освен това е причина за омраза и вражда между играчите".

Шейх посочи, че отговорът му е базиран на стих в Корана, забраняващ "упойващи средства, хазарт, идолопоклоничество и гадания".

Великият аятолах Али ал Систани, върховен религиозен водач на шиитите в Ирак, по-рано също забрани шаха.

След Ислямската революция от 1979 г. беше забранено да се играе шах на обществени места в Иран и шахът беше обявен за харам от висши духовници, защото е свързан с хазарта. През 1988 г. обаче иранският върховен водач аятолах Рухола Хомейни премахна забраната и заяви, че е допустимо да се играе шах, стига да не се използва като средство за хазарт. Иран вече има Конфедерация по шах и изпраща играчи на международни турнири.

Мерките за забрана на шаха вероятно биха изненадали мюсюлманите от седми век, които започнали да играят шах, след като завладели Персия и преди играта да стане достояние на Европа.

Мюсюлмански учени поставят шаха, игра базирана на умения, в различна категория от хазартни игри като хвърлянето на зарове, но все пак не приемат шаха, защото може да отвлича мюсюлманите от изпълнението на петте ежедневни молитви. Залагането при всички случаи е забранено.

Британският гросмайстор Найджъл Шорт коментира пред Би Би Си, че забраната на шахмата в Саудитска Арабия би било "голяма трагедия".

Не смятам, че шахът е заплаха за обществото. Не смятам, че е нещо толкова ужасно, че да деморализира. Дори и аятолах Хомейни стигна до заключението, че е отишъл твърде далеч и отменя собствената си забрана, посочи Шорт.

Подобни забрани не са чужди на ислямския свят. В началото на 2000 г. ислямски духовници издадоха фатва, забраняваща Покемон, а по време на Световното по футбол през 2010 г. в Южна Африка, религиозни учени от Обединените арабски емирства заявиха, че използването на вувузели е забранено, ако издават звук, превишаващ 100 децибела.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews