Семейството на избягалата при Ислямска държава тийнейджърка се бори за британското ѝ гражданство

OFFNews 20 февруари 2019 в 13:23 5378 0

Снимка DailyExpress

Семейството на избягалата при "Ислямска държава" тийнейджърка се бори да запази британското ѝ гражданство.

Шамима Бегум напуска Обединеното кралство на 15 г., през 2015 г. Оттогава досега, като съпруга на приел исляма холандец, е родила три пъти. Две от децата са мъртви. 19-годишната днес Шамима наскоро е родила трето дете - момченце - и иска да се прибере във Великобритания, за да го опази живо. Така казва в интервю, за което била открита в лагер за сирийски бежанци. Озовала се там, след като напуснала последната крепост на "Ислямска държава" в Източна Сирия.

Властите във Великобритания обаче не са благосклонни и в страната тече дебат "за" и "против". Вътрешният министър е категоричен, че не е съгласен с връщането на избягали при групировката.

Семейството ѝ обяви, че смята да оспори решението на властите на Великобритания за лишаването на Бегум от британско гражданство. Адвокатът му Тасниме Акунджи казва пред Би Би Си, че се обмислят всички правни възможности. Но среща отпор. Говорител на Вътрешното министерство заяви, че няма практиката да коментира отделни случаи, но решенията за отнемане на гражданство са "базирани на всички налични доказателства и не се вземат лекомислено". Той подчертава, че приоритетът на министъра му е гарантирането на сигурността на Великобритания и гражданите ѝ. Момичето не е в благоприятна позиция - законът за британската националност от 1981 г. разрешава на вътрешния министър да лиши човек от гражданство, ако е убеден, че това ще бъде "благоприятно за общественото благо".

Смята се, че Шамима Бегум има корени от Бангладеш по майчина линия. Самата тя отрича, а адвокатът добавя, че в Бангладеш "не знаят коя е" и заключава, че при сегашната ситуация клиентката му остава без гражданство. Още по-сложна е ситуацията с националността на нейното бебе. Благодарение на баща си то може да има холандско, британско, а вероятно и бангладешко гражданство. Дете на родител, който е бил британски гражданин към момента на раждането, се счита за британски гражданин. Но отново Великобритания може да реши да отнеме и това гражданство.

Каквото и да бъде решението на министерството, Бегум има право да го обжалва. Процесът обаче би бил труден и дълъг, а това може да коства на момичето двугодишен престой в бежанския лагер - прогнозира Лорд Карлил, бивш независим рецензент на законодателството в областта на тероризма, цитиран от Би Би Си.

Разногласията във Великобритания са големи. Някои са шокирани от правителството, други казват, че то право. Междувременно, по-рано тази седмица над 100 британски двойки бяха лишени от гражданството си за подкрепа на терористични организации. Миналата година същото се случи и с двама британци - членове на ислямска групировка, заловени в Сирия.

"Ислямска държава" загуби по-голямата част от контролираната преди територия, но между 1000 и 1500 бойци са оставени на 50 кв. км. близо до границата със Сирия с Ирак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови