Избягала при Ислямска държава британска тийнейджърка родила момченце и моли да се върне в родината

OFFNews 17 февруари 2019 в 16:43 11994 2

Шамима Бегум - лондонската тийнейджърка, която напусна Великобритания, за да се присъедини към "Ислямска държава" в Сирия - е родила. Новината е била съобщена на семейството ѝ, пише Би Би Си.

Адвокатът им публикува изявление, в което се казва, че вярва, че Бегум и новороденото ѝ момченце са в добро здраве.

Все още не е потвърдено от друг източник, че Бегум е бременна или че има дете, уточнява британската медия.

Бегум избяга от Лондон през февруари 2015 г., когато беше на 15 г., заедно с връстничките си Кадиза Султана, която е била убита при бомбено нападение, и Амира Абаше, която е в неизвестност.

От бежански лагер в Сирия вече 19-годишната Бегум заяви пред Sky News, че "мнозина трябва да ми съчувстват" и че "не знаех в какво се въвличам, когато напуснах". Тя признава още, че е направила грешка, отивайки в Сирия, но добавя, че не съжалява, защото стореното я е направило по-силна.

Бегум бе открита миналата седмица в лагера от репортер на "Times", който публикува интервю, в което тя казва, че е в напреднала бременност и иска да се прибере у дома, във Великобритания, заради бебето си. Тя допълва, че е родила още две деца в Сирия, които са починали.

Тя избягала от последната крепост на "Ислямска държава" в Източна Сирия преди две седмици, но съпругът ѝ - холандец, приел исляма - се предал на групировка сирийски бойци.

Семейният адвокат споделя, че семейството изпитва смесени чувства по повод новината за раждането. Все пак те са щастливи, че Шамима е здрава. Адвокатът е категоричен, че тя може да се върне във Великобритания като британска гражданка.

Дебатът дали тя трябва да бъде спряна да се върне в родината си обаче продължава. Вътрешният министър беше категоричен, че няма да се поколебае да предотврати завръщането на британци, които са напуснали, за да се присъединят към "Ислямска държава". Трудното предизвикателство е да решим какво да правим относно тези, които искат да се върнат, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

18.02 2019 в 12:24

Няма проблеми и обратно. Ама пътят обратно минава през панделата - продължително при това.

10571

1

Hissarion

18.02 2019 в 10:53

А едно време, когато си затваряха очите за многобройните джихадисти, потеглили за Турция с хуманитарни цели нямаше проблем. Сега изведнъж не си ги искали обратно.