Сърбия и Косово са на крачка от историческо споразумение, въпреки опитите на Москва да го провали

Ако в понеделник Сърбия и Косово приемат предложението на ЕС, те фактически ще се признаят взаимно

OFFNews 25 февруари 2023 в 10:21 5452 3

Курти и Вучич
Сръбският президент Александър Вучич и косовският премиер Албин Курти ще се срещнат в Брюксел на 27 февруари.

В Брюксел в понеделник ще се състои нов рунд от преговори между Белград и Прищина. Целта на срещата е двете страни да приемат европейското предложение за нормализиране на отношенията, заяви посредникът в диалога Мирослав Лайчак. Той изтъкна, че няма време за пилеене и че тази година е решаваща, тъй като идната година и в Европа, и в Америка има избори.

Планът, за който ще се разговаря в понеделник, не е временно решение, а ще стане задължителен за двете страни, заяви Лайчак.

Ако Сърбия и Косово приемат подкрепяния от ЕС и САЩ план за нормализиране на отношенията в понеделник, това де факто ще означава взаимно признаване, заяви високопоставен служител на ЕС в петък, цитиран от агенция Хина.

След продължила месеци пауза сръбският президент Александър Вучич и косовският премиер Албин Курти ще се срещнат в Брюксел на 27 февруари, за да обсъдят плана за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия.

Сърбия не признава независимостта, която нейната бивша южна провинция Косово обяви през 2008 г.

Говорейки при условие за анонимност, високопоставеният служител на ЕС каза, че очаква Вучич и Курти да приемат плана и срещата в понеделник да не се занимава със съдържанието, а с изпълнението на документа.

Мнозина казват, че приемането на предложението означава фактическо признаване и това е така, каза дипломатът, цитиран от БТА.

Приемането на предложението, добави той, означава съгласие да се осъществи ангажиментът за създаване на Съюз на сръбските общини в Северно Косово, което е основното искане на Сърбия за възобновяване на преговорите с Косово.

След дългогодишните опити като част от диалога между Сърбия и Косово за нормализиране на отношенията, които постигнаха много скромен напредък, Германия и Франция стартираха инициатива, подкрепена от Съединените щати и Европейския съюз, за постигане на напредък на този фронт възможно най-бързо в контекста на войната в Украйна.

Срещите, проведени през последните няколко години, бяха предимно за решаване на кризи, каза дипломатът и добави, че сега подходът е насочен към нормализиране на отношенията, което прави срещата в понеделник различна от предишните.

Има видими опити на Русия да разубеди Сърбия да приеме плана, но президентът Вучич намекна, че руският натиск няма да му повлияе, каза още дипломатът.

Германско-френската инициатива доведе до проект на споразумение, чиято същност е взаимното признаване на документи, печати, паспорти, лични карти и национални символи.

Очаква се Сърбия да не блокира членството на Косово в международни организации и от двете страни се очаква да развиват добросъседски отношения, основани на равни права. Очаква се Косово да осигури подходяща степен на самоуправление за своята сръбска общност и да формализира специалния статут на Сръбската православна църква. Очаква се също двете страни да открият дипломатически представителства в двете столици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

3

DARTH VADER

25.02 2023 в 12:06

Ако руската отрова бъде неутрализирана,на балканите много страни ще нормализират отношенията си...

В т.Ч. България и Македония

635

2

Джендо Джедев

25.02 2023 в 10:28

Москва винаги е била отровата в отношенията между нациите на Балканите. Още от времето на Съединението и Сръбско-Българската война, та до ден днешен. Колкото по-твърд ритник получи от тоя район, толкова по-добре!

22843

1

dolivo

25.02 2023 в 10:27

Видяха на къде отива вятъра, посекнаха келепирите от Русия, и сърбетата взеха да се ослушват от къде другаде ще иде келепир за в бъдеще