Руската опозиция избира свои лидери

20 октомври 2012 в 13:37 1688 1

Руската опозиция избира свои Координационен съвет. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Руската опозиция избира свои Координационен съвет. Снимка: ЕПА / БГНЕС

В Русия започнаха двудневни избори за Координационен съвет на опозицията, предаде Би Би Си. 

Гласуването става основно чрез Интернет, като в него се очаква да участват няколкостотин хиляди души.

В Координационния съвет на опозицията ще влязат 45 души, които са представители на различни партии и движения от целия опозиционен спектър- от левите формации, до либералите и националистите.

За места в съвета са се кандидатирали 209 души, сред които пишещият против корупцията блогър Алексей Навални, лидерът на екологично движение Евгений Чириков, телевизионната водеща Ксения Собчак и други.

За тях ще гласуват близо 200 хиляди души, които са преминали през задължителната регистрация.

Разкрити са и специални секции, повечето от които са разположени в Москва и в някои от големите градове на страната. В изборите могат да участват и руските граждани, които живеят в Германия, Франция, САЩ и Тайланд, където също са разкрити секции.

 Целта на тези избори е да се формира политическо представителство за онези граждани, които не са равнодушни към събитията в Русия и желаят политически промени в живота на страната, се казва в сайта на Координационния съвет.

Неговата задача е да координира протестните акции и информационната политика на опозицията, а също така да участва в евентуални преговори с представители на властта.

В подкрепа на гласуването в руската столица се провежда двудневен митинг, на който звучат призиви за незабавното освобождаване на политическите затворници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!