10 години затвор грозят противник на Путин

Лъчезар Вълев 17 октомври 2012 в 14:01 1879 2

Сергей Удалцов. Снимка: БГНЕС
Сергей Удалцов. Снимка: БГНЕС

Един от лидерите на руската опозиция - Сергей Удалцов - може да получи до 10 години затвор за "организиране на масови безредици и подготвяне на силово завземане на властта", предаде РИА Новости.

Тази сутрин властите са извършили обиск на жилището му.

Руският следствен комитет започна наказателно дело срещу Удалцов, след като преди две седмици държавната телевизия НТВ излъчи документалния филм „Анатомия на протеста - 2”.

В него са показани кадри, заснети със скрита камера по време на срещата на Удалцов с грузинския депутат Гиви Таргамадзе, който се смята за един от специалистите по организирането на „цветни” революции. Двамата дискутират планове за масови безредици и завземане на властта в отделни руски градове и региони.

Първоначално Удалцов твърдеше, че кадрите са фалшифицирани. По-късно призна, че подобна среща е имало, но на нея са били обсъждани единствено възможностите за финансиране на ръководената от него организация ”Ляв фронт”.

Удалцов е сред най-активните опозиционни лидери в Русия и напоследък е основен организатор на масовите демонстрации срещу руския президент Владимир Путин.

През март тази година той получи присъда от 10 дни зтвор за неподчинение на полицейска заповед по време на протест срещу руския президент. Удалцов започна гладна стачка и обяви, че ще се лиши и от вода в затвора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови