Русия изстреля космическо оръжие, взриви спътник и заплаши МКС

Георги Ангелов 16 ноември 2021 в 15:28 6161 0

Снимка nasa.gov

Международната космическа станция

Русия е провела космически тест на 15 ноември и е ударила с ракета спътника "Целина-Д", който е в орбита от 1982 г.

Първоначално за употребата на космическото оръжие стана ясно от заявление на държавния департамент на САЩ. В него се казва, че в резултат на "безразсъдните" действия на Русия са възникнали заплахи за астронавтите на Международната космическа станция. В изявлението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън се казва, че Вашингтон възнамерява съвместно със своите съюзници да даде отговор на Русия. При взрива са образувани над 1500 отломки, които ще представляват заплаха за космическите апарати и мисии, принуждавайки Международната космическа станция (МКС) да извършва маневри за предотвратяване на сблъсъци, допълват САЩ.

Руското министерство на отбраната потвърди почти ден по-късно, като твърди, че фрагментите, образувани след поразяването от противоспътниковите оръжия, не представляват заплаха за спътниците или космическите дейности. "Фрагментите са включени в главния каталог на националната система за космически контрол и веднага са взети за проследяване, докато престанат да съществуват. Тестове, подобни на тези, проведени от Русия, вече са провеждани в космоса от САЩ, Китай и Индия", твърдят от Министерството на отбраната. Отбелязва се също така, че руското Министерство на отбраната провежда планирани дейности за укрепване на отбранителните си способности, които изключват "възможността за внезапно увреждане на сигурността на страната в космическата сфера и на земята от съществуващи и перспективни чуждестранни космически средства".

Членовете на екипажа на Международната космическа станция (МКС) бяха принудени да се подслонят в своите апарати - космическите кораби "Союз" и "Крю Драгън" заради взрива. На борда на МКС в момента се намират руснаците Антон Шкаплеров и Петър Дубров, американците Марк Ванде Хай, Том Маршбърн, Раджа Чари, Кайла Барън и германският астронавт от Европейската космическа агенция Матиас Маурер.

Роскосмос обаче индиректно потвърди за заплахата над МКС, като съобщи в Twitter, че орбитата на обекта, който е принудил екипажа на станцията на 15 ноември да се премести в космическите кораби, се е отдалечил от орбитата на МКС. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че тестът е безразсъден, представлява заплаха за МКС и орбиталния китайски космически кораб и показва, че Русия разработва нови оръжейни системи. Говорител на британското правителство осъди теста и призова Москва да се включи в дискусиите в ООН за "отговорно поведение, когато става въпрос за космоса".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови