Русия 'използва срещу Украйна оръжия, внесени контрабандно през Ирак и Иран', пише Гардиън

Мая Младенова 12 април 2022 в 13:09 15884 4

Снимка Getty Images/Архив

Техеран, 2016. На снимката се вижда иранската мобилна система за противовъздушна отбрана с далечен обсег Bavar 373

Русия получава боеприпаси и военна техника от Ирак за военните си действия в Украйна с помощта на ирански мрежи за контрабанда на оръжие според членове на подкрепяни от Иран иракски милиции и регионални разузнавателни служби, запознати с процеса, съобщава днес британският "Гардиън".

РПГ и противотанкови ракети, както и разработени в Бразилия системи за изстрелване на ракети, са били изпратени в Русия от Ирак.

Според източник, помогнал за организирането на транспортирането, иранска ракетна система Bavar 373, подобна на руската С-300, също е била дарена на Москва от властите в Техеран, които също така са върнали една С-300.

Използването на подземния свят за трафик на оръжия би било сигнал за драматична промяна в руската стратегия, тъй като Москва е принудена да се опре на Иран, своя военен съюзник в Сирия, след новите санкции, предизвикани от нахлуването в Украйна.

Развоят на събитията има огромни последици и за посоката и обема на търговията в международния бизнес с оръжия.

След свалянето на Саддам Хюсеин през 2003 г. в Ирак имаше американски и западни войски, а САЩ обучаваха и снабдяваха различни части на иракската армия и специалните сили, за да защитават правителството в Багдад от бунтовници. След две десетилетия война страната е залята с оръжие.

Голяма част от него е преминала законно в ръцете на подкрепяните от Иран шиитски милиции, които се противопоставят на присъствието на САЩ в страната, но от 2016 г. официално са включени в състава на иракските въоръжени сили като част от борбата срещу "Ислямска държава".

Известни с ефективността си при ликвидирането на "халифата" на "Ислямска държава" - и с бруталното си отношение към цивилни сунити - тези групировки се превърнаха в мощни участници в иракската система за сигурност.

РПГ (гранатомети) и противотанкови ракети, притежавани от "Хашд ал Шааби", най-мощният чадър на шиитската милиция, са били транспортирани до Иран през граничния пункт Саламджа на 26 март, където са били приети от иранските военни и отведени в Русия по море, заяви командир на клона на милицията, който контролира пункта, предава "Гардиън".

Според източник от организацията на 1 април "Хашд ал Шааби" е разглобила и изпратила на части две ракетни системи Astros II, бразилски дизайн, известни в Ирак като лицензната версия Sajil-60, в Иран.

"Не ни интересува къде ще отидат тежките оръжия [защото в момента нямаме нужда от тях]", казва един от източниците от "Хашд ал Шааби". "Всичко, което е насочено срещу САЩ, ни прави щастливи."

Три товарни кораба, способни да пренасят такива товари - два под руски и един под ирански флаг - прекосиха Каспийско море от иранското пристанище Бандар Анзали до Астрахан, руски град в делтата на Волга, в рамките на посочените срокове, добавя британското издание.

"Това, от което руснаците се нуждаят в Украйна в момента, са ракети. Те изискват умения за транспортиране, тъй като са крехки и взривоопасни, но ако сте решени да го направите, това е възможно", казва Йорюк Ишик, експерт по морските въпроси от Истанбул. "Това също така не е дейност, която би била уловена от сателитни снимки, тъй като те могат да бъдат транспортирани в големи кутии и обикновени транспортни контейнери."

Моханед Хаге Али, сътрудник в Центъра за Близкия изток "Карнеги", казва: "Този вид сложно оръжие [ракетни системи] би имал голямо значение на място в Украйна. "Хашд ал Шааби" контролира голяма част от граничния регион с Иран, което би улеснило тази сделка."

"Други държави като Китай сега трябва да бъдат много внимателни по отношение на предоставянето на оръжия на Русия предвид новата ситуация със санкциите. А Иран, като част от тази ос, иска да се увери, че Русия няма да загуби позиции в този конфликт." И добавя: "Ако режимът на Путин бъде дестабилизиран, това ще има огромни последици за Иран, особено в Сирия, където Дамаск е зависим от руската въздушна подкрепа, а Русия координира действията си, за да избегне пряк конфликт между тях и Израел."

Обширните икономически санкции, наложени на Москва от западните държави след инвазията на 24 февруари, включват забрани за стоки с двойна употреба - артикули с гражданско и военно предназначение - като резервни части за превозни средства и някои видове електроника и оптични устройства, както и артикули с очевидна военна употреба.

Съобщава се, че руските производители са били силно засегнати от новите ограничения, като Украйна заяви, че основният завод за бронирани машини в страната, както и заводът за трактори, са изчерпали частите си за производство и ремонт на танкове.

Според ревизираните западни оценки 29 от първоначалните батальонни тактически групи на Русия вече са "небоеспособни". Смята се, че нахлуващите сили са имали 125 батальона, или около 75% от цялата руска армия, в продължаващата вече шест седмици "специална военна операция".

Значителните загуби са довели до малко печалби: Засега изглежда, че Москва се е отказала от първоначалния си опит за превземане на столицата Киев, като вместо това свива и пренасочва сухопътните си сили за подновяване на нападението в района на Донбас, в югоизточната част на страната.

Очаква се да продължат въздушните удари и артилерийските атаки по градовете Харков и Николаев, както и по обсаденото пристанище Мариупол.

Миналата седмица украинските разузнавателни служби обвиниха Грузия, че помага на Русия да получава поставени под санкции военни материали, което е още един потенциален знак за мащаба на новите усилия на Кремъл да използва международни контрабандни мрежи, за да подпомогне кампанията си в Украйна.

Грузинските специални служби са получили инструкции от политическото ръководство на страната да не се намесват в контрабандните канали от "Източна Азия", предназначени да заобиколят новите западни санкции, се казва в изявление на разузнавателната дирекция на Киев.

Грузински официални лица заявиха, че украинските твърдения са неоснователни. Отношенията между двете постсъветски държави рязко се влошиха, откакто избухна конфликтът, заради отказа на проруското правителство в Тбилиси да наложи икономически санкции на Москва.

Представители на САЩ заявиха, че Русия е поискала от Китай оръжия от военен клас и помощ в подкрепа на операцията си в Украйна.

Руският съюзник Сърбия получи китайска противовъздушна система в тайна операция през уикенда, съобщи Асошиейтед прес, на фона на опасенията на Запада за натрупване на оръжия на Балканите едновременно с войната в Украйна, което може да застраши крехкия мир в региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

6

Johnny B Goode

13.04 2022 в 01:09

Ех, докъде падна "непобедимая и легендарная".
Мъка, мъка...

-240

4

редовно четящ

12.04 2022 в 19:59

Не им помага особено този контрабанден внос.

2051

2

Propaganda

12.04 2022 в 15:26

Велика християнска расиа със съюзници само ислямисти, джихадисти и прочие талибани.

Ех, бедни, бедни волене, защо не умршя под масата, че да не виждаш този срам.

10298

1

AntiZ

12.04 2022 в 15:21

Малко им набиха канчетата на садамчовците. На парада на 9 май до пуТкин (ако е жив), ще гледаме чалми с чаршафи и мургави славяни с кози брадици.
 
X

Да помогнем на украинските деца!