Китайските самолети летели над България с разрешение за кранове и линейки, не за ракети

Георги Ангелов 11 април 2022 в 19:51 11141 6

Снимка Снимка БТА/АП - Kin Cheung

Транспортен самолет Y-20 на Военновъздушните сили на Китайската народноосвободителна армия (НОАК)

Шестте китайски военни самолети, които прелетяха над България в събота и кацнаха в Белград, са имали разрешение за полет над България, но не и за транспорт на оръжие.

Разрешението е дадено за 6 самолета на китайската армия, да летят от 7-и до 14-и април, за полет от невоенен характер, обясниха от Министерството на отбраната пред OFFNews. По документи, това, което са транспортирали са машини - кранове, медицински автомобили… В документите не е искано разрешение за транспорт на оръжие. Няма опасност за националната сигурност, заявиха от Министерството на отбраната. По специалния закон за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили тези разрешения се дават след координация на Министерството на отбраната и Българската армия, на Министерството на транспорта, на Външните работи и на МВР.

Процедурата при даване на разрешение за транспорт на оръжие изисква и разрешенията да бъдат изпратени до парламента и това да бъде съобщено на депутатите. Обикновенно, те се прочитат, като съобщения от председателя на парламента в началото на заседанията в сряда. В началото на 47-то Народно събрание, такива съобщения се изпращаха и на службните пощи на депутати членуващи в ресорните комисии, като отбрана и т.н. Депутати, които следят военната тематика обаче казаха, че са разбрали за полетите от чуждите медии. От министерството на отбраната увериха OFFNews, че е изпратено писмо до парламента.

АП съобщи, че шесте транспортни самолета Y-20 на китайските военновъздушни сили са доставили на Сърбия ракети земя-въздух HQ-22 съгласно условията на предишно споразумение, подписано между страните. Това се случва на фона на опасенията на Запада, че натрупването на оръжия на Балканите по време на войната в Украйна може да застраши крехкия мир в региона.

Говорителят на външното министерство на Китай Джао Лицзян заяви пред репортери, че операцията е част от годишния план за сътрудничество на двете страни, не е насочена към трети страни и "няма нищо общо с настоящата ситуация". Джао не даде повече подробности.

Сръбският президент Александър Вучич почти потвърди договорената през 2019 г. доставка на системите със среден обсег на действие, като заяви в събота, че ще представи "най-новата гордост" на сръбската армия във вторник или сряда, допълва АП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

305

4

Katz

12.04 2022 в 02:10

АХАХАХА! АААХАХАХХА! Ох, дори и бегло не мога да си представя, ако ни се наложи да се отбраняваме срещу някого. Нашето министерство ще ни умори от смях много преди врагът да ни е нападнал с кра... не, лин... ъъ, бомби!

440

3

Pietro

11.04 2022 в 22:26

Следващият път чайконите ще заявят, че возят училищни автобуси, а ще закарат танкове на сърбите. Бива, бива аматьорщини, но това вече е е жив калпазанлък. Заков може да се пиче дипломат, но от военни работи разбира толкова, колкото моето куче от компютри.

2073

2

Johnny B Goode

11.04 2022 в 20:38

"Няма опасност за националната сигурност, заявиха от Министерството на отбраната"

Егати и министерството, егати и отбраната.

-60

1

офф бее

11.04 2022 в 20:13

Ами другия път с пощенски гълъби да доставят...Че не се сещам откъде могат да прелетят...