Режимът в Беларус изпрати две журналистки в затвора за 12 години

OFFNews 17 март 2023 в 16:51 1804 0

Снимка Настоящее время

Марина Золотова и Людмила Чекина

Авторитарният режим на Александър Лукашенко в Беларус изпрати за по 12 години в затвор две журналистки от „информационния аутлет“ Tut.by. Главният редактор на изданието Марина Золотова и генералният директор Людмила Чекина получиха тавана, който допуска наказателният кодекс на Беларус по най-тежкото обвинение, подвигнато срещу двете журналистки.

До пълното смачкване на демокрацията в Беларус през 2018 година Tut.by беше най-голямата независима медия в страната.

Марина Золотова беше обвинена по няколко члена от НК - „съдействие при укриване на данъци“ (част 2 на член 243), „разпалване на социална омраза и раздор“ (част 3 на член 130), „разпространение на материали, призоваващи към действия, насочени към причиняване на вреда на националната сигурност на Беларус“ (част 3 на член 361).

Людмила Чекина - по текстовете за "укриване на данъци" (част 2 на член 243), "организиране на подбуждане на социална омраза и раздор" (част 4 на член 16, част 3 на член 130), "разпространение на материали с призиви за действия, насочени при причиняване на вреда на националната сигурност на Беларус" (част 4 на член 16, част 3 на член 361).

Делото, което тръгна на 9 януари вървеше през цялото време при закрити врати. Съдията докладчик, постановила присъдите срещу двете журналистки се казва Валентина Зенкевич.

Обвинения по същото дело бяха повдигнати на още три лица, но на подсъдимата скамейка бяха само Золотова и Чекина. Други трима подсъдими - редакторът на отдела за икономика и политика Олга Лойка, журналистката Елена Толкачева и юрисконсултът Екатерина Ткаченко - след почти година арест бяха пуснати под гаранция и успяха да напуснат Беларус. Сега те са обявени за издирване, наказателното дело срещу тях е прехвърлено в "особено производство", което дава възможност обвиняемите да бъдат съдени задочно.

Други девет обвиняеми в същия процес са подали молби за освобождаване от наказателна отговорност.
Ден преди обявяването на присъдата държавната телевизия показа "документален филм" с пропаганден характер, в който ръководството на портала и неговите журналисти са показани като подстрекатели на безредици и престъпници, обвинявайки ги в "дестабилизиране на ситуацията" в страна от 2011 г., включително отразяване на събития в Украйна по време на Евромайдана през 2014 г. Филмът също така обвинява топ мениджърите, че са искали лично да забогатеят и да заобиколят закона.

През юни 2022 г. Икономическият съд на Минск призна медийната компания за „екстремистка организация“, забрани дейността й, както и използването на символите й. Главният редактор Марина Золотова, генералният директор Людмила Чекина и журналистите Олга Лойко и Елена Толкачева бяха включени от КГБ в списъка на лицата, "замесени в терористична дейност".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови