Рекорден брой мигранти са влезли в ЕС през юли

OFFNews 19 август 2015 в 07:49 2168 1

Рекорден брой мигранти са влезли в ЕС през юли

Броят на мигрантите, влезли в Европейския съюз през юли, е достигнал нов рекорд. По-голямата част от новопристигналите са сирийци и афганистанци, преминали в Гърция от Турция. Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на Европейската агенция за управление на външните граници Фронтекс.

107 500 мигранти са били засечени по границите на Европейския съюз през юли - трети пореден месечен рекорд. За първи път освен това броят на влизанията за един месец е надхвърлил 100 000, съобщава БНР.

Близо 340 000 мигранти са били преброени по границите на Европейския съюз от началото на годината до юли при общо 280 000 за цялата минала година.

В Европа е налице критична ситуация, която изисква всички страни членки на Европейския съюз да се намесят, подчерта днес директорът на Фронтекс Фабрис Леджери.

Той призова останалите 26 държави от съюза да окажат по-голяма помощ на Гърция и Унгария.

Близо 2 350 мигранти са загинали от началото на годината при опит да достигнат Европа през Средиземно море по данни на Международната организация по миграция.

Във вторник турската жандармерия са заловили над 290 нелегални имигранти близо до турско-българската граница. Оттам те планирали да се прехвърлят към България и други европейски страни. 

Междувременно друг инцидент с бежанци е имало вчера следобед на граничен между Гърция и Македония.

Група нелегални имигранти са нападнали македонската гранична полиция с камъни и бутилки. Трима от нападателите, сирийски граждани, са задържани. Само за месец в Македония са влезли около 40 000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови