Европейските държави искат да ни върнат над 5600 бежанци

OFFNews 17 август 2015 в 10:38 3060 1

Над 5600 бежанци могат да бъдат екстрадирани от страни от Европейския съюз в България. Това е съобщила Държавната агенция за бежанците (ДАБ) в отговор на въпроси от в. "Сега".

От тях до момента са изпратени обратно 173-ма.

През тази година бежанската вълна от Близкия изток и Африка е три пъти по-голяма от миналогодишната, затова правителството спешно удължава оградата по сухопътната ни граница с Турция.

От началалото на 2015 г. са ни били изпратени 5616 запитвания за чужденци, които са били регистрирани като търсещи убежище в България, но са напуснали страната ни и са се установили без необходимите разрешения в други държави-членки. В повечето такива случаи става въпрос за хора, които не са дочакали процедурата за получаване на статут, но са успели да се придвижат до Западна Европа. Въз основа на спогодбите за реадмисия те трябва да бъдат връщани в страната, в която са регистрирани.

Най-много бежанци иска да ни върне Германия - 2966. Според германската медия focus.de над 90 хил. чужденци ще бъдат върнати обрантно на Балканите. На второ място са запитванията от страна на Австрия за връщане на имигранти в България - 1135, след това е Франция с 241 души. Общо останалите държави от ЕС искат на върнат под 200 бежанци.

От ДАБ успокояват, че големият брой запитвания не означава непременно, че всички тези хора накуп ще бъдат екстрадирани обратно в страната ни. Например през 2014 г. е имало 6873 подобни запитвания. От тях България се е съгласила да приеме 3949, а до момента дори са върнати само 174 души. Настанени са в центрове на агенцията и процедурите по разглеждане на молбите им продължават. В случай, че ДАБ откаже да им даде статут на бежанци, те трябва да бъдат изпратени обратно в родината им. Това обаче не е лесен процес, защото някои африкански държави отказват да съдействат.

Връщането на имигранти от Западна Европа към България става бавно. Причината е Дъблинският регламент, според който транспортирането обратно на чужденеца в държавата-членка, която го е регистрирала като търсещ закрила, се предхожда от решение да трансфер. Самото решние може да обжалва в съда и това също отнема време. Ако съдът отмени решението за транспортиране, чужденецът остава там, където е, и подава нова молба за закрила.

Освен това, ако прехвърлянето не е извършено в срок от шест месеца, след като приемащата държава е дала положителен отговор на запитването за екстрадиране, тя се освобождава от задължението да приеме обратно чужденеца. Шестте месеца се удължават на 12, ако чужденецът е в затвора. Ако пък се укрива и не може да бъде прехвърлен, срокът става 18 месеца. 

От началото на годината през границата са преминали над 5200 чужденци. На територията на България са заловени над 4200, т.е. над 9400 са влезли в България. Това са данните от официалната статистика на агенцията за бежанците. Над 4700 са заловени при опит да излязат от страната в посока Западна Европа.

Центровете за настаняване на бежанци са запълнени на 67%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!