Референдумът в Гърция законен, народът разделен на две

OFFNews 04 юли 2015 в 13:16 6659 3

Няма законови пречки за провеждане на гръцкия референдум в неделя. Това обяви държавният съвет в Атина, съобщава Нова телевизия. 

В сряда той беше сезиран да се произнесе. Вносителите поискаха от най-висшата съдебна инстанция в Гърция да отмени допитването за исканите от кредиторите реформи. Според тях, допитвания до народа не могат да се отнасят до въпроси, които са свързани с държавните финанси.

Върховният съд в Гърция също даде зелена светлина за провеждане на народното допитване. Агитацията и от двете страни продължи до последно с многохилядни митинги вчера до късно вечерта.

Страстите между гърците продължават. Гърция е разделена на две. Хиляди се събраха по площадите на Атина часове преди референдума.

"Искаме поносимо споразумение, защото сега ни казват правете това и ние трябва да го правим, без да питат никого", на мнение е Вася.

"Тук съм, защото съм европейка, защото съм гъркиня и обичам Европа", казва Мария.

"Гласуваме за живот в свободна държава", казва Манос.

Под аплодисментите на хилядите на площад "Синтагма" премиерът Ципрас настоя гърците да дадат шанс на демокрацията да се завърне в Европа.

След повече от 40 години живот зад океана, Йоргос Панайотис пропътува хиляди километри и се връща в родната Атина – само за да гласува на референдума.

"Това е много специален момент за моята страна. Аз обичам Гърция и се върнах, за да гласувам за бъдещето й", казва Йоргос Панайотис.

Когато банкоматите пускат по 60 евро на ден, отиването до урните обаче за хиляди гърци може да се окаже скъпо удоволствие. Гласуването става според адресна регистрация. И за жителите на островите или по-отдалчените региони пътуването до някоя от 19-те хиляди секции може да надхвърли 250 евро. Анна Калинчева живее в Гърция повече от 20 години. Още обаче не може да реши - "Да" или "Не".

„Трябва да останем в Европа с нокти и зъби, защото би било катастрофално, ако излезем от Европа. От друга страна са тези, които казват досега сме се борили, ние сме деца на революцията, на демокрацията и ще се борим до край”, обяснява историкът Анна Калинчева.

Залаганията за „Да” или „Не” на референдума продължиха до последно и в букмейкърските пунктове. Според Никос обаче независимо от резултатите и тук сред залаганията, и в неделя след референдума, изходът ще е еднакъв.

Не така обаче смята социологът Йоргос Плиос. Според него от резултатът в неделя ще зависи как ще се наредят картите за Гърция от тук нататък.

„Това е един много важен момент в съвременната история на Гърция. За това как ще се развием от сега нататък. Ако гласуваме „Да”, не можем да протестираме повече срещу мерките на Европа, а ако гласуваме „Не” – ще имаме такава възможност малка или голяма, това е друг въпрос”, казва Йоргос Плиос – декан на факултета по комуникации и масмедии в Атинския университет, социолог.

Битката между „Да” и „Не” продължи до последно и между политиците. Демонстрации и агитации до вчера имаше навсякъде. Активисти на управляващата партия СИРИЗА облепиха целия град в плакати – с които призовават да се гласува с „Не” на референдума.


Референдумът ще се проведе при специални мерки за сигурност и ще е валиден при гласували повече от 40% от хората с право на вот. 

Утре магистралите ще са безплатни, по-ниски ще са и цените при междуградските автобуси, както и при националната железница.

Изборният ден започва в 7 сутринта утре, а първите резултати се очакват около 21 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!