Противници на имиграцията триумфират на изборите в Швейцария

OFFNews 19 октомври 2015 в 16:57 4260 8

Тони Брюнер

Снимка Архив

Тони Брюнер: „Хората се тревожат от масовата миграция към Европа“.

Антиимиграционната Швейцарска народна партия печели най-голям дял от гласовете на вчерашните парламентарни избори според предварителни резултати, предадени от Ройтерс.

Това означава, че ще расте натискът върху Берн да въведе квоти за приемане на хора от страните от Европейския съюз. Засега това решение, поискано и с референдум, се бави заради търсенето на компромис с Брюксел.

В успеха на ШНП и добрите резултати на бизнес ориентираната Либерална партия (ЛП) коментаторите виждат „плъзване надясно“ в швейцарската политика.

Имиграцията беше централна тема в предизборната кампания, водена, докато все повече хора от Близкия Изток и Северна Африка търсят убежище в Европа.

„Вотът беше ясен – е казал лидерът на ШНП Тони Брюнер по швейцарската телевизия. - Хората се тревожат от масовата миграция към Европа“.

С 29,5% от гласовете – значително над очакванията, Народната партия бетонира водещата си роля в швейцарския политически живот. През 2011 г. са я подкрепили 26,6% от избирателите.

Партията ще има с 11 мандата повече в парламента или 65 места от общо 200. Това е най-добрият резултат, постиган от една партия в Швейцария от поне 100 години насам.

Изборите в неделя бяха 20 месеца след референдум, подкрепил ограничения върху установяване на чужденци в страната. ШНП енергично подкрепи въвеждането им.

Социалдемократите са на второ място с 18,9%. ЛП е трета, като ще има в парламента с три места повече, отколкото досега.

Възможно е ШНП и либералите да укрепят позициите си в 7-челния правителствен съвет, чийто състав трябва да бъде обновен през декември. Към момента те имат по едно място в него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!