Швейцария връща квотите за имигранти от ЕС

OFFNews 09 февруари 2014 в 23:30 8727 4

Берн. Снимка: sxc.hu
Берн. Снимка: sxc.hu

На референдум в неделя швейцарските граждани подкрепиха с минимално мнозинство от 50,3 % ограничаването на масовата имиграция в страната и предоговарянето на двустранното споразумение за свободно движение между Швейцария и ЕС.

Предложението за ограничаване на масовата имиграция беше инициирано от дясната популистка партия "Демократичен съюз на центъра", която има най-много депутати в парламента.

Френскоезичните кантони гласуваха против предложението да се въведат квоти за имигранти от ЕС, а немскоезичните и италианскоезичните кантони подкрепиха инициативата на "Демократичния съюз на центъра".

Въпреки че само няколко хиляди гласа се оказаха решаващи в гласуването, резултатът от неделния референдум може да доведе до сериозни последици за отношенията на Швейцария със страните от ЕС.

Активността на референдума беше висока - около 60%.

Европейската комисия обяви, че ще направи оценка на отношенията между ЕС и Швейцария след днешния вот.

ЕК изразява съжаление, че инициативата за въвеждане на квоти за имиграцията бе одобрена с това гласуване. Това е в разрез с принципа на свободно движение на хора между Европейския съюз и Швейцария, пише в декларация на комисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews