Швейцария запазва квотите за българи и румънци до 2016-а

ОFFNews 29 май 2014 в 17:11 6449 0

Правителството на Швейцария реши страната да запази имигрантските квоти за българи и румънци до 31 май 2016 година - последния възможен момент, съобщава вестник "Вен минют".

Тогава изтича максималният преходен период от седем години, предвиден в споразумението за свободно движение между конфедерацията и Европейския съюз.

Българите и румънците ще могат да се установяват свободно в Швейцария от 1 юни 2016 г. Но може би за по-малко от една година, защото след проведения на 9 февруари тази година референдум правителството на алпийската страна има право да върне отново квотите за българи и румънци до три години.

Към края на миналата година в Швейцария са се установили трайно общо 15 199 българи и румънци. Всичи те са подложени на ограничения от 1 юни 2009 г.

Според "Вен минют" заради ограниченията са засегнати всички служители и доставчици на услуги от определени икономически отрасли, включително строителството, градинарството, чистотата и охранителната дейност.

Квотите се отнасят за всички наети на работа в Швейцария българи и румънци, а те са едва 0,8% от гражданите на ЕС, които трайно пребивават в Швейцария.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews