Референдум в Швейцария за рекордна минимална заплата (обновена)

OFFNews Последна промяна на 18 май 2014 в 13:02 9524 10

Референдум в Швейцария за рекордна минимална заплата

Жителите на Швейцария гласуваха на референдум за рекордна минимална работна заплата, съобщиха световните агенции.

Минималната заплата, за която гласуваха швейцарците, е 4000 франка (3300 евро). 

Идеята за референдума е на профсъюзни организации, според които всеки работник трябва да получава най-малко 22 франка (18 евро) на час.

Само така ще може да се гарантира достоен живот в Швейцария, твърдят профсъюзите.

Социолозите обаче отчетоха, че идеята за рекордната минимална работна заплата има повече противници, отколкото поддръжници.

Причината е, че подобна мярка ще окаже натиск върху работодателите и безработицата може да се повиши.

Според първите прогнозни резултати по-голямата част от швейцарците са гласували против увеличаването на минималната работна заплата до 4000 франка.

Ако идеята на профсъюзите беше одобрена, минималната работна заплата на швейцарците щеше да постави световен рекорд. Това е третият подобен референдум в Швейцария за последните 18 месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.05 2014 в 09:15


Понеже живея в Швейцария от 12 години, горе-долу имам поглед върху цените и заплатите тук. Когато дойдох започнах работа като докторант по физика с месечна заплата (бруто) 3200 франка, чисто - около 2400. С тези пари плащах квартира (600 франка на месец), здравни осигуровки (180 франка на месец), режийни (ток, мобилен телефон, интернет). Още на третия месец си взех кола (на старо и със заем, но няма как), по спомени плащах около 400 франка на месец. Пращах и по около 300-400 франка на месец на майка си в България. Наистина, първата година си броих стотинките, но си позволявах да пътувам, не съм ял хляб и сол, а качествена храна и си живеех така, както поне половината от хората, живеещи в българия, не могат и да мечтаят да живеят. На втората година заплатата ми се увеличи до 3000 франка (чисто), на третата - до 3600. Поне в кантона, в който живеех тогава (Нюшател), с тези пари сам човек може да си живее меко казано нормално.
А за това дали минимална заплата от 4000 франка е добра идея - ами не, не е! Дори е много тъпа идея. Пазарът на труда тук е много добре регулиран и голяма заслуга за това имат механизмите за естествено регулиране. Никой няма да отиде да работи някъде за пари, с които няма да може да живее. Работодателите го знаят това и си правят сметката. Никой работодател тук (е, с микроскопични изключения) не иска да има недоволни, уморени и скапани от мизерия работници. Затова и не се скъпи да им плаща човешки заплати.

18.05 2014 в 16:06

в някои кантони с тези пари се мизерства.


ХА...........ХА...........ХА.......... мизерства...

... хахахахахахахахахахахахахахахааххахахахахахахахахахахахахаха хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха хахахахахахахаахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха
... бесепьету... ни е ще напрайме 1на НОВА Йевропа...

... хахахахахаха

... нали!

18.05 2014 в 16:03

А какви са разходите там? Какъв е контекстът на тази цифра? :)

Наде... със 100% гаранция е сметнато ПРАВИЛНО...

... хахахахахахахаха

... да не подозираш, че ги е консултирал
Пламенчо Виетнамски... или канисе(Й)бету...

... хахахахахахахаха

18.05 2014 в 15:37

Няма да мине тази минимална заплата, хората не го подкрепят. Швейцарците са хора с акъла си. Не забравяйте, че преди време не подкрепиха предложение за 5-седмичен годишен отпуск. Просто са реалисти. А иначе 4000 франка не са много, в някои кантони с тези пари се мизерства.

18.05 2014 в 14:56

А какви са разходите там? Какъв е контекстът на тази цифра? :)

18.05 2014 в 14:38

трябва да направим референдум за присъединяване на България към Швейцария,ако не го направим пожелание,да бъдем завоювани от нея ,хаха..

... казваш едни любезни бело-зелено-червени човечета (въоръжени с кофи метли и парцалки) да се изтресеме там, та и с топ не мож ни изринат...

... хахахахахахахахаха

... имаме си отличния шанс ТОВА да се случи и на местна почва... въпрос е на време... (комунетата и уахабитата ще отпаднат/фалират)... А колко ще е това "време" - зависи от мен и теб...

... хахахахахахахахаха

18.05 2014 в 14:23

... хахахахахахахахаха

... Шевйцария и "объркан свят"... ходи се прегледай, ма на часа...

... заплатата няма как да не се вдигне...само от путин прибраха 600 мЕлиарда, башкЪ останалите мужици от кооператив "Озеро" и хайдуковичите... и това е само Началото!...

... хахахахахахахаха

... затокримваш!...

... хахахахахахахаха

18.05 2014 в 14:10

Първо: 4000 франка за Швейцария не са много пари, имайки пред вид стандарта на живот. Второ: почти сигурно е, че няма да бъде приета, защото те много се притесняват да не се наруши тяхното благоденствие с подобни „безумия“. Интересно, защо когато стане въпрос за минимална работна заплата всички толкова ожесточено обсъждат, а на никой не пречат мениджърски заплати, бонуси и милионите, които някои хора припечелват на гърба на тия с минималните работни заплати...Объркан свят:(

18.05 2014 в 14:01

трябва да направим референдум за присъединяване на България към Швейцария,ако не го направим пожелание,да бъдем завоювани от нея ,хаха..

18.05 2014 в 13:15

Аз съм лекар, ама май е по-добре да зарежа това и да отида да чистя кенефи в Швейцария. :(