Повдигнаха обвинение на сваления лидер на Мианмар, имала 6 уоки-токита

OFFNews 03 февруари 2021 в 15:11 3027 0

Снимка Архив

Полицията в Мианмар повдигна обвинение на сваления лидер Аун Сан Су Чи в нелегален внос на комуникационно оборудване, предаде Ройтерс. 

Тя ще бъде задържана до 15 февруари за разследване по случая. 

В искането на полицията до съда се посочва, че при претърсване на дома на 75-годишната нобелова лауреатка, са открити шест радиостанции тип уоки-токи. Според органите на реда устройствата са внесени незаконно и са използвани без разрешение.

Документът, с искане за арест на Су Чи е с цел "разпит на свидетели, изискване на доказателства и разпит на обвиняемата".

Друг документ показва, че полицията е повдигнала обвинения срещу сваления президент Уин Майнт за нарушаване на протоколи за спиране на разпространението на коронавирус по време на кампания за избори миналия ноември.

По-рано днес Китай блокира становището на Съвета за сигурност на ООН, което осъжда военния преврат в Мианмар. 

Управляващата доскоро партия "Национална лига за демокрация" обяви, че офисите й са били претърсвани в няколко региона. От партията призоваха властите да спрат "незаконните си действия". 

Персоналът в десетки държавни болници в цялата страна спря работа и закачи червени панделки като част от кампания за гражданско неподчинение.

Преди дни военните в страната поеха контрола над Мианмар, след като задържаха водачката на управляващата партия "Национална лига за демокрация" и фактически премиер Аун Сан Су Чи, както и други висши фигури от партията. Армията на страната обяви извънредно положение за една година. Като причина за поемане на контрола върху страната военните посочват, че правителството не е реагирало на твърденията им за масови изборни измами на вота през ноември и че не е отложило изборите заради кризата с коронавируса. Редица страни осъдиха военния преврат. 

Управляващата военна хунта, отстрани от постовете 24 министри и заместник-министри и назначи 11 нови. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!