Посещението на Зеленски в Полша: Обещания за повече бронирани машини и нито дума за F-16

OFFNews 06 април 2023 в 15:11 1206 0

Полша

Снимка Офисът на президента Володимир Зеленски

Президентските двойки на площада.

Володимир Зеленски е идвал в Полша неведнъж след началото на руската инвазия, но обикновено това са били транзитни спирки по пътя му към други страни - САЩ, Великобритания, Франция и Белгия. Това посещение обаче беше официално, с почести и спазване на протокола.

Цялата визита изглеждаше, че преминава в атмосфера на абсолютна хармония и взаимно разбирателство. Имаше много благодарности, комплименти и ръкостискания. А най-често чуваните думи бяха солидарност, помощ и свобода, коментира Би Би Си.

На всички срещи Зеленски повтаряше, че Украйна се нуждае от оръжие. И изглежда, че делегацията е постигнала конкретни резултати. Страните се споразумяха Украйна да закупи полско военно оборудване, по-специално бронетранспортьори "Росомак", самоходни минохвъргачки "Рак" и ракети за преносими системи за противовъздушна отбрана "Пиорун".

Въпреки че за това не се говореше публично, очевидно е, че украинската страна е повдигнала въпроса за предоставяне на съвременни изтребители.

Украйна се сражава с руснаците със стари самолети, които вече са на предела на възможностите си. Военните неведнъж са заявявали, че остарелите съветски МиГ-ове няма да повлияят съществено на ситуацията на фронта. От друга страна, най-новите F-16 биха позволили на военновъздушните сили да разширят функционалността си и да я укрепят.

На пресконференция украинските журналисти попитаха Дуда за плановете за предаване на стари и нови изтребители на въоръжените сили, но полският президент реши да говори само за МиГ-овете. Той обяви предаването на още четири самолета на Украйна, с което общият им брой става осем. Дуда игнорира въпроса за перспективите за прехвърляне на F-16 на Украйна.

По-късно вечерта украинският президент пак спомена за F-16. Зеленски повдигна въпроса в речта си пред събралите се пред Кралския дворец в присъствието на Дуда.

"Когато битката изисква артилерия, си струва да я предоставим. Когато победата изисква танкове, техният грохот трябва да звучи на фронтовата линия. Когато независимостта изисква въздух, не си струва да се обръща внимание на това как самолетите в Русия ще реагират на самолетите в нашата страна. Не си струва да гадаем кое число ще изглежда по-безопасно до буквата F: 16 или някое друго. Струва си да действате по същия начин, по който вашето ръководство се прояви в танковата коалиция. Вярвам, че то ще се прояви и във въздушната коалиция", обърна се той към поляците.

Проявата на площада пред Кралския дворец започна с час закъснение. Въпреки студеното време хората с украински и полски знамена упорито чакаха двамата президенти. Зеленски и Дуда и техните съпруги излязоха заедно на сцената. Полският президент пръв взе думата. И започна с емоционални спомени.

"На 23 февруари, няколко часа преди руската агресия преди една година, бях в красивия и горд Киев, за да подкрепя Украйна. Имах дълъг разговор с моя приятел, президента Володимир Зеленски. Ситуацията по това време беше изключително драматична. Още тогава знаехме, че след няколко часа руснаците ще нападнат и ще започне пълномащабна война. Володимир, по време на сбогуването ни ти ми каза думите, които останаха дълбоко в паметта ми: Анджей, може би никога повече няма да се видим", каза Дуда.

И добави: "Тогава аз отговорих: Володимир, ще се видим още много пъти. Винаги можеш да разчиташ на Полша. Вярвай в Бога."

Речта на Дуда беше толкова емоционална, че многократно беше прекъсвана от аплодисменти и възгласи от тълпата. Той цитира думите на Шевченко за общото бъдеще на Полша и Украйна, издълбани на паметник в центъра на Варшава, говори за "отворените сърца" на поляците към украинците и за сложната история, която не бива повече да разделя двата народа.

Историческите въпроси често са били препъни камък в отношенията между двете страни. Но след руско нахлуване тези теми бяха изместени на заден план и вече не са в устата на полските и украинските политици. След години на дискусии и спорове двете страни говорят за помирение.

"Дойде време да се освободим от това болезнено минало, нека прошката, дадена и получена, да разнесе лечебен балсам във всяко сърце", апелира Дуда към поляците и украинците.

Пред множеството във Варшава той не само обеща по-нататъшна подкрепа за Украйна, но и напълно подкрепи тезата на украинския президент, че не може да има преговори с Русия.

"Ако някой по света започне такъв разговор с мен, аз отговарям: "Били ли сте в Буча? Били ли сте в Бородянка? Били ли сте в Ирпен? Не сте ли били? Тогава отидете там и кажете на хората, чиито близки са били убити, измъчвани, изнасилвани, кажете им, че жертвата на техните близки няма значение, че всичко ще бъде по старому", отбеляза Дуда, който посети тези места почти веднага след освобождаването на Киев, през април 2022 г. 

По време на двете речи, както и по време на цялото си посещение, президентите бяха щедри на комплименти, благодарности и ръкостискания.

Най-силни аплодисменти предизвика изказването на украинския президент за съседните постсъветски държави, чиято съдба, по негово убеждение, зависи изцяло от това как ще приключи войната в Украйна:

"Всичко е по-силно, когато сме свободни. Когато сме свободни, това е гаранция, че свободата ще се запази в Молдова, няма да напусне Грузия и ще дойде, непременно ще дойде в Беларус.

Пламенните им речи бяха излъчени на големи екрани на площада във Варшава. Там се събраха стотици поляци и украинци. След речите си Зеленски и Дуда преминаха през тълпата.

Тази вечер на площада се чуваше много украинска реч - това бяха бежанци, дошли да слушат президента. Според последните оценки на полската страна в различни градове на Полша все още има около един милион украински бежанци. Те получиха същите права и социални придобивки, каквито имат и поляците, за децата бяха открити училища и детски градини, функционират десетки центрове за интеграция и адаптация, все още им се предоставят хуманитарни помощи и помощ при намирането на работа.

На площада украинците слушаха Зеленски с надеждата да чуят и най-малкия намек за това кога ще приключи войната.

А няколко часа по-рано, в края на пресконференцията на двамата президенти, един полски журналист изкрещя на Зеленски въпрос на английски: "Колко дълго според вас ще продължи тази война?"

Той го погледна и сякаш се канеше да отговори. Но след кратка пауза се обърна и тръгна по посока на украинската делегация, сякаш давайки да се разбере, че никой не знае кога точно ще приключи тази война. Включително и той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!