Порошенко положи клетва и обяви мирен план за изход от кризата в Украйна

OFFNews 07 юни 2014 в 13:55 3327 7

Петро Порошенко
„Приемам президентския пост, за да съхранявам и усилвам единството на Украйна”, каза Порошенко в речта си пред Върховната рада.

Петро Порошенко положи клетва като петия президент на Украйна на церемония във Върховната рада.

48-годишният милиардер, който спечели президентските избори в края на миналия с 54.7%, се закле във вярност на украинския народ, като обеща да запази единството на своята страна на фона на продължаващата криза с Русия.

Церемонията започна с минута мълчание в памет на загиналите в резултат на безредиците в Киев, които доведоха до отстраняването от власт на подкрепяния от Кремъл режим.

„Приемам президентския пост, за да съхранявам и усилвам единството на Украйна”, каза Порошенко в речта си. С ръка върху Пересопницкото евангелие, той обеща с делата си да защитава суверенитета и независимостта на Украйна, да работи за благото на своята родина и благосъстоянието на украинския народ, да отстоява правата и свободите на гражданите, да съблюдава Конституцията и законите на Украйна, да изпълнява своите задължения за интересите на всички свои съотечественици и да повишава авторитета на Украйна в света. Той обеща на жителите на Донбас, голяма част от който е под контрола на привържениците на федерализацията, че ще децентрализира властта и ще гарантира свободното използване на руския език. Новият украински президент каза, че възнамерява в най-близко време да посети региона и обеща амнистия за всички участници в размириците, които не са извършили тежки престъпления.

Порошенко каза още, че украинските власти са готови да проведат предсрочни местни избори в Източна Украйна, но подчерта, че въпросът за териториалния интегритет на Украйна не подлежи на дискусии.

„Не искам война и мъст, искам мир и единство и призовавам всички да свалят оръжие”, заяви Порошенко. Той добави, че няма да има компромис с Русия относно проевропейската позиция на Украйна и за статута на Кримския полуостров.

„Крим е и ще остане украинска територия”, каза Порошенко и добави, че е заявил това ясно на срещата му с руския лидер Владимир Путин, която се състоя вчера в Нормандия.

В същото време украинският президент подчерта, че Украйна е била и ще остане унитарна държава. "Мечтите за федерализация нямат почва в Украйна", каза той в речта си в сградата на парламента.

„Готов съм да подпиша веднага втората част от споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС. Химикалката вече е в ръцете ми”, отбеляза Порошенко на церемонията във Върховната рада.

По време на церемонията по встъпване в длъжност новият президент на Украйна заяви, че Киев ще направи всичко необходимо за това до края на годината да завърши изпълнението на плана за действие за либерализирането не визовия режим с ЕС. „Вече завършихме първия етап от безвизовия режим и много бързо ще завършим и втория, така че от 1 януари 2015 г. украинските граждани да имат възможност да пътуват без визи в Европа”, каза Порошенко в речта си по време на церемонията във Върховната рада. По думите му, въпросът за либерализирането на визовия режим с ЕС е приоритет на държавния глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!