Политиката на 'русификация' в действие: колко украински деца са депортирани в Русия от началото на войната?

OFFNews 16 януари 2023 в 19:30 3253 3

деца

Снимка Архив

Децата на Украйна.

Веднага след като Русия призна "суверенитета" на т.нар. Донецка и на Луганската народна република започна масова "евакуация" на местно население в Русия. Значителна част от мъжете в призивна възраст бяха подложени на "филтрация" за благонадеждност и бяха мобилизирани в състава на т.нар. Втори корпус на армията на Руската федерация. В рамките на тези мероприятия започна и мащабна кампания и по депортирането в Русия на украински деца. По-късно тя обхвана и другите територии, окупирани от руската армия.

По различни оценки до момента на територията на Русия са прехвърлени повече от 300 000 непълнолетни. Украинският портал "Деца на войната" е установил самоличността на 13 876 депортирани деца.

В законодателството на Русия по ускорената процедура бяха внесени поправки за опростяване на процедурата за даване на руско гражданство на непълнолетни и за тяхното осиновяване.

Мероприятията по депортирането се планират и ръководят от Междуведомствения координационен щаб по "хуманитарните въпроси" към Министерството на отбраната на Русия, който има ключова роля в реализацията на тази политика.

Първите съобщения за депортирането на деца от Украйна в Русия се появиха през втората половина на март м.г., когато Министерството на външните работи на Украйна обвини Москва в незаконното "евакуиране" в Русия на 2389 непълнолетни от Донецка и от Луганска области. На заседанието на Постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в началото на юни м.г. във Виена украинската делегация повдигна въпроса за незаконното депортиране в Русия на около 230 000 украински деца. Тези действия бяха квалифицирани от украинска страна като нарушаване на международното право (Конвенцията за предотвратяване на престъпленията, свързани с геноцид и Конвенцията за правата на детето).

През септември м.г. посланикът на САЩ към ОССЕ в Европа Майкъл Карпентър заяви, че в САЩ разполагат с данни, че само през юли от Украйна в Русия са били прехвърлени хиляди деца. През ноември на срещата на върха на Г-20 в Джакарта президентът Володимир Зеленски специално засегна тази тема, като посочи, че броят на насилствено депортираните деца, чиято самоличност е установена, надхвърля 11 000.
В доклада на Amnesty International от ноември м.г. също се описва насилственото депортиране на деца от Украйна и тяхното последващо осиновяване в Русия. Но най-пълно тези престъпления бяха отразени в доклада на Източната правозащитна група от декември м.г., където са представени като предварително планирана мащабна политическа кампания.

Според доклада депортираните деца могат да бъдат отнесени към 4 основни групи: в първата са включени пълните сираци, които най-лесно са включвани в мероприятията по депортиране. Към втората група се отнасят деца, чиито родители са лишени от родителски права. Посочва се, че към началото на руското нахлуване в т.нар. Донецка и Луганска народна република са били подадени повече от 38 000 заявления, отнасящи се до лишаване от родителски права. Тази процедура се отнася и до непълнолетни, намиращи се формално под попечителството на баби, дядовци и други роднини, които по мнението на съдебни инстанции "не могат да заменят преките родители". Към третата група се отнасят безпризорните деца, които са лишени от всякакви грижи на близки родственици или на съответните социални институции. Към последната четвърта група се отнасят деца, които са били депортирани заедно със своите семейства.

Руското законодателство забранява осиновяването на граждани на други държави, поради което бяха внесени съответни изменения, значително облекчаващи режима и изискванията по отношение на тази процедура. Тъй като непълнолетните самостоятелно не могат да изразят желание за смяна на гражданството, новите разпоредби дават тези права на служебни институции от съответни детски домове, които осъществяват опекунството. Те осъществяват впоследствие и необходимото взаимодействие с миграционните служби.

С издирването на кандидати за приемни родители на депортираните деца се занимават Центровете за съдействие на семейното възпитание на Руската федерация. Желаещите осиновяване са задължени да преминат курс по "идеологическа подготовка" за бъдещото възпитание на осиновените. Първите съобщения за идеологическата обработка на бъдещи приемни родители постъпиха от Московска област. По този въпрос се обръща специално внимание с цел "русифицирането" на осиновените деца и "изкореняването" на тяхното украинско самосъзнание и идентичност.

С увеличаването на броя на депортираните сираци нараства и броят на децата, които веднъж осиновени, по-късно се връщат отново в детските домове, най-често във връзка с тежки заболявания. За ограничаване на такива случаи правителството на Руската федерация разпореди провеждането от 1 ноември до 31 декември м.г. на задължителна диспансеризация на депортираните украински деца. В съответните документи се посочва сумата за осигуряване на тази диспансеризация – 350 милиона рубли, разчетена за 82 000 деца.

Установяването на точния брой на депортираните в Русия украински деца остава ключов проблем. По данни от бюлетина на руския Междуведомствен координационен щаб от ноември м.г. от окупираните територии в Украйна са били "евакуирани" 4 860 000 души, от които 715 816 непълнолетни. Според мнението на Дария Герасимчук – упълномощена към президентството на Украйна по правата на децата и детската рехабилитация, тези цифри са завишени и целят преди всичко пропаганден ефект за "значителния брой спасени деца". Според нея подобна статистика цели и получаването на по-съществено финансиране. По тази причина официално Киев счита, че броят на депортираните в Русия деца е примерно 300 000.

За установяване на истината правителството на Украйна поддържа портала "Деца на войната", на страниците на който сведенията за пострадалите деца подлежат на проверка и тяхната самоличност подлежи на потвърждаване. Съгласно данните на портала, към 27 декември м.г. е установена гибелта на 450 непълнолетни, броят на ранените е 868, на изчезналите безследно – 332, а депортираните с установена самоличност са 13 876.

Според генералния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова международното хуманитарно право квалифицира масовото насилствено депортиране на гражданско население по време на война като военно престъпление, а насилственото депортиране на деца има признаците на геноцид.

Анализът е публикуван на 27.12.2002 г. на страниците на сайта Re:Russia. Това е експертна и дискусионна площадка за обсъждане на ключови въпроси на руската политика, на икономиката и на социалния живот в Русия чрез собствени проучвания и изследвания и чрез обзор на експертни оценки.

Не е посочен автор на материала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

17.01 2023 в 08:51

неудобно им е

ще кажат, деца нямат работа във военна зона

ми така де, дигайте си дърмите и си отивайте в кочината обратно, руски апаратчици

ще кажат, всички са сираци на хора репресирани и убити от украинското управление.

глупости пропагандистки

войната е грозна работа, и от това страдат децата

2550

1

alfakentavur

17.01 2023 в 07:15

Рашистки подлоги и мекерета коментирайте това. Отвличане на ДЕЦА с цел асимилация и обезлюдяване на Украйна.
Не само военно престъпление, но и престъпление против човечеството. И издевателство, и буквално кражба на деца.
 
X

Да помогнем на украинските деца!