Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Почина Ли Куан Ю - бащата на модерен Сингапур

Ивелина Ватова 23 март 2015 в 16:50 5937 1

Световните медии съобщават за кончината на един от създателите на независим Сингапур и негов министър-председател в продължение на 31 години.

Ли Куан Ю успя да контролира и ръководи тази невероятна трансформация в икономиката на Сингапур, като наложи суров политичесик контрол в държавата, пише Форин афеърс.

Управлението по негово време най-добре може да се оцени като „мек“ авторитарен режим, но в отделни периоди никак не беше толкова "мек". Дори и противниците му обаче го признават за „баща на модерната сингапурска нация“.

До последните си дни Ли Куан Ю се ползва с огромно уважение сред жителите на Сингапур, които през 2015 г. отбелязват своята половинвековна независимост.

Президентът Барак Обама го определя като един от най-мъдрите държавници на 20 век.

Три са основните принципа, които Ли Куан Ю използва за успешното изграждане на ефективна модерна държава: изкореняване на корупцията, премахване на бюрократичното мислене и специално внимание към нуждите на обикновените хора. 

Кой е Ли Куан Ю?

Четвърто поколение сингапурец с китайски корени от провинция Гуандун. Израснал в богато семейство, което след Втората световна война го изпраща да учи право в Кеймбридж. Веднага след като получава диполмата си, става член на Английската адвокатска колегия, но вместо да упражнява професията си във Великобритания, се завръща в родината си, която след 1945 г. е основната британска военноморска база в Далечния Изток.

В началото на 50-те години на острова започва оживен дебат за конституционни реформи и независимост, в който и младият юрист се включва, но през 1954 г. заема по-радикална позиция и основава собствена партия - Партия „Народно действие“ (съкратено PAP).

През следващата година Сингапур приема нова конституция, но преговорите с Лондон за колония със самосотятелно управление се провалят, страната е обзета от размирици. На изборите през 1959 г. партията му се явява със силна антиколониална, антикомунистическа платформа, за бързи социални реформи и за федерация със съседните държави и печели категорична победа. Ли Куан Ю става първи неин министър-председател, принуден да гради държавата си в изключително сложна политическа обстановка. 

След референдума от 1962 г. Сингапур става част от Малайската федерация заедно с Малая, Сабах и Саравак. През 1963 г. получава независимост от Великобритания.

На 9 август 1965 г. Малайзия първа признава суверенитета на Сингапур. Оттогава на тази дата е и националния празник. Успоредно с политическите бариери младата република воюва и за икономическата си независимост - масова безработица, недостиг на жизнено пространство, липса на обработваема земя и суровини, дори водата се внася от Малайзия.

Първите промени, които извършва управлението на Ли Куан Ю, са свързани с възраждане на града-държава, с жилищното и публично строителство, с гарантиране на повече права за жените, реформа в образованието и промишлеността. Така само за едно поколение Сингапур извършва „тигърски“ скок от неразвита колониална база без природни ресурси в първодивизионна световна икономическа сила.

Инструментите, с които Ли Куан Ю управлява, са: национална сигурност; икономика; всекидневна битка с политическата корупция; демографски контрол и семейно планиране; образование, ясно и точно законодателство.

Сингапур никога не е имал собствена доминираща култура. През целия си живот Ли Куан Ю полага неимоверни усилия да създаде и развие уникална сингапурска идентичност.

Днес Сингапур се е наложил като стабилен партньор в глобалната икономика. Залог за това са редица икономически механизми, въведени и непрекъснато усъвършенствани от екипа на Ли Куан Ю и следващото поколение държавници в тази островна държава: справедлива данъчна система, благодарение на която се формира по-голяма част от държавния бюджет приход.

Цялостната политика на развитие през изминалите 50 години дават основание на сп. „Форбс“ да прогнозира, че по размер на намиращите се под негово управление активи през настоящата 2015 година Сингапур ще изпревари традиционния световен лидер Швейцария.

За първите дни и месеци след обявяване на независимостта на Сингапур „бащата и архитектът“ на това социално-икономическо чудо пише в своята автобиография, че не спи добре и се чувства като болен.

Днес светът се прости с един от най-влиятелните политици на Азия от втората половина на 20 в.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews