Почина бившият президент на Южна Африка Фредерик де Клерк

OFFNews 11 ноември 2021 в 16:09 1383 0

Снимка GettyImages

Фредерик де Клерк, бивш президент на Южна Африка и последният бял мъж начело на страната, почина днес на 85-годишна възраст, предаде Би Би Си.

Клерк, който е ключова фигура в прехода на страната към демокрацията, беше диагностициран с рак по-рано тази година. Говорител на фондацията му "Фредерик де Клерк" съобщи, че той е починал в дома си в Кейптаун. 

Клерк заема президентския пост между септември 1989 г. и май 1994 г. 

През 1993 г. Де Клерк беше отличен с Нобеловата награда за мир заедно с Нелсън Мандела за борбата срещу апартейда в Южна Африка. Въпреки това той е противоречива фигура в родината си. 

Де Клерк е заемал редица министерски постове преди да заеме мястото на Питър Вилем Ботта като ръководител на Народната партия през 1989 г. 

В известна реч от 1990 г. пред парламента той обявява, че премахва забраната за партиите, включваща и Африканския национален конгрес (ANC) на Мандела. Тогава Де Клерк заявява и че ще освободи Нелсън Мандела от затвора, в който той е прекарал близо 27 години.

Действията му довеждат до прекратяването на апартейда в Южна Африка. Той се оттегля от политиката през 1997 г. с думите: „Подавам оставка, защото съм убеден, че това е в най-добрия интерес на партията и страната“.

През 1994 г. Мандела е избран за първия чернокож президент на страната, след като чернокожите южноафриканци гласуваха за първи път.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!