Пхенян заплаши, че готви "още подаръци" на САЩ

OFFNews 05 септември 2017 в 17:33 4174 3

Снимка Reuters

Хан Те-сон

Дни след най-мощния си ядрен опит досега Северна Корея обяви, че е готова да изпрати "още подаръци" на САЩ. 

Това стана ясно от изказването на посланика на Пхенян към мисията на ООН в Женева Хан Те-сон пред  Конференцията на ООН по разоръжаването, цитиран от Ройтерс и БТА. 

"Горд съм да кажа, че само преди два дни КНДР успешно извърши опит с водородна бомба, предназначена за междуконтинентална балистична ракета, съгласно плана си за създаване на стратегически ядрени сили", обяви той. 

Неотдавнашните самозащитни мерки на моята страна са "подаръчен пакет", предназначен не за друг, а за САЩ, каза Хан Те-сон.

"САЩ ще продължат да получават още такива подаръци, докато не престанат с безразсъдните си провокации и с безплодните си опити да оказват натиск върху КНДР", подчерта той. 

Севернокорейският дипломат заяви, че военните мерки, предприети от Пхенян, са "израз на политиката на сдържане и на правото на самозащита" с цел да се даде отпор на "постоянното нарастваща от десетилетие ядрена заплаха от страна на САЩ и на враждебната политика, насочена към изолиране на моята страна".

Той допълни, че натискът и санкциите никога няма да имат ефект върху страната му и КНДР никога и при никакви обстоятелства няма да заложи своя сдържащ ядрен потенциал на масата за преговори. 

Американският представител на конференцията Робърт Уд пък посочи, че ракетно-ядрената програма на Северна Корея е заплаха за всички.

"Време е да заявим, че опитите, заплахите и дестабилизиращите действия (на Пхенян) няма повече да бъдат толерирани", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!