Северна Корея подготвяла нов ядрен опит

Последният ядрен тест е бил с приблизителна сила от 50 килотона

OFFNews 04 септември 2017 в 10:38 3527 1

Северна Корея подготвяла нов ядрен опит

Южна Корея е регистрирала признаци за готвен нов ракетен тест на Северна Корея, съобщиха от министерството на отбраната в Сеул, откъдето допълниха, че опитът може да включва междуконтинентална балистична ракета.

От министерството заявиха, че знаци за готвеното от КНДР изпитание „последователно са били засичани след теста в неделя“, когато беше извършен ядрен опит с водородна бомба.

От Сеул обаче не уточниха кога може да се очаква новият опит.

Последният ядрен тест на Северна Корея е бил с приблизителна сила от 50 килотона. Данните на южнокорейските власти показват, че последното изпитание на режима в Пхенян е на бомба, три пъти по-мощна от тази, която американците са хвърлили над Хирошима през 1945 г.

Южнокорейската агенция Йонхап съобщава, че Южна Корея и САЩ са обсъждали възможност за разполагане на стратегически бомбардировачи и самолетоносач на южнокорейска територия, предаде ТАСС. Министерството на отбраната на Южна Корея пък планира да извърши едностранни учения с крилати ракети Таурус въздух-земя, разположени на изтребители Еф-15К.

Същевременно китайското Управление за ядрена безопасност каза днес, че не е открило радиоактивни материали по границата си със Северна Корея след севернокорейския ядрен тест, предаде Ройтерс. Управлението е анализирало данни от станции в 14 населени места в 4 провинции. Те не са показали признаци за радиоактивно въздействие върху околната среда или хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!