САЩ: Северна Корея си проси война

Пхенян забелязан да транспортира междуконтинентална балистична ракета към западното си крайбрежие

OFFNews 05 септември 2017 в 09:15 4107 4

Ники Хейли

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун си "проси война" с последния мощен тест, обяви американският представител в ООН. Ники Хейли заяви на спешно свиканата среща на Съвета по сигурността в Ню Йорк, че Америка не иска война, но търпението ѝ "не е неограничено".

САЩ искат нова резолюция на ООН да затегне санкциите. Китай - основният съюзник на Северна Корея, призова за връщане на масата на преговорите, а Швейцария предложи посредничество.

Междувременно стана ясно, че Северна Корея транспортира междуконтинентална балистична ракета към западното си крайбрежие, където има площадки за изстрелване на ракети. Информацията съобщи Ройтерс, като се позова на вестник "Ейша бизнес дейли". Транспортирането на ракетата е започнало вчера - ден след като Северна Корея извърши шестия си ядрен опит. Операцията се провежда през нощта с цел избягване на нейното следене.

Южнокорейското издание цитира неназован разузнавателен източник, а министерството на отбраната съобщи, че не може да потвърди информацията, но посочи, че Северна Корея е готова да изстреля още ракети, включително междуконтинентални, по всяко време.

Според вестника вероятно изпитанието ще бъде проведено на 9 септември по случай националния празник - Деня на провъзгласяването на КНДР, отбелязва ТАСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12001

4

Севтопол

05.09 2017 в 15:21

"Капацитет" е странна дума, когато се отнася за КНДР. Независимо за какво става въпрос. Ако светът позволи на този "малък кръгъл безмозъчен пухчо" да запали нова световна война, значи съм объркал света.

10571

1

Hissarion

05.09 2017 в 10:14

Кого плашат САЩ с тази реторика? Явно не и КНДР.