Отношенията със САЩ са "замразени на всички нива", обяви Кремъл

OFFNews 22 декември 2016 в 13:00 5245 6

Отношенията със САЩ са "замразени на всички нива", обяви говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков в интервю за телевизия "Мир". 

Той подчерта, че не очаква да се стигне до пробив в това отношение в непосредственото бъдеще, но изрази надежда, че с встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп нещата ще се променят. 

Песков обясни, че Русия очаква новото американско правителство да предприеме нов и по-конструктивен подход. 

По думите му обаче няма място за прекален оптимизъм, тъй като е малко вероятно САЩ да отмени мерки като разполагането на сили на НАТО близо до границите на Русия или да премахне санкциите срещу Москва. 

Песков коментира и твърденията, че Тръмп е прекалено благоразположен към Русия и ги определи като проява на русофобия. 

"Все още не знаем какъв президент ще бъде Тръмп и каква позиция ще възприеме по отношение на Русия", категоричен е Песков.

Той посочи, че ако САЩ покажат готовност да водят диалог за намиране на решения по проблемите, това "ще ознаменува нов подход". 

Говорителят на Путин отхвърли твърденията за намеса на Москва в изборите в САЩ. По думите му настоящият американски президент Барак Обама няколко пъти е повдигал въпроса пред Путин, който обаче категорично е опровергал тези обвинения.

"Ако се отправят подобни обвинения, ние имаме правото да поискаме обяснение, доказателство и доводи. Засега не сме получили нито едно от тези неща", каза Песков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови