Русия иска да дестабилизира Германия с пропаганда и кибератаки

ОFFNews 08 декември 2016 в 13:52 4602 6

Германската служба за разузнаване забелязва рязък ръст в руската пропаганда и опитите за деинформация, насочени към дестабилизиране на германското общество, съобщават от разузнаването, цитирани от Ройтерс.

"Наблюдаваме агресивнен и засилени кибершпионаж и кибероперации, които потенциално могат да застрашат представители на правителството, членове на парламента и служители на демократичните партии", заяви ръководителят на Федерална служба за защита на конституцията Ханс-Георг Маасен.

Службата предупреждава, че е забелязала голям набор от руски пропагандни способи и влагане на огромни финансови ресурси за кампании за дезинформация, насочени към рускоговорящата общност в Германия, политически движения и партии. Според разузнаването зад атаките стоят правителствени структури, представящи се за хакерски групи.

"Пропаганда и дезинформация, кибератаки, кибершионаж и саботаж са част от хибридната заплаха, пред която са изправени западните демокрации", казва Маасен. 

В началото на ноември канцлерът Ангела Меркет също изрази опасения, че Русия може да повлияе на изборите следващата есен чрез кибератаки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови