От Ливан Хизбула отваря втори фронт на войната, след Байдън и Риши Сунак пристигна в Израел

Тече спешна евакуация от Турция

Александра Маркарян 19 октомври 2023 в 14:08 8489 5

Риши Сунак в Израел

Снимка БТА/АП

Риши Сунак в Израел

Ударите от Ливан срещу Израел продължават в днешния 13-и ден на войната между Израел и терористичната организация "Хамас".

Тази нощ 9 ракети са преминали от територията на Ливан през границата му с Израел - съобщават Израелските сили за отбрана рано тази сутрин (IDF), които са прехванали 4 от тях. Към територията на Израел са били изстреляни и няколко противотанкови ракети.

От "Хизбула" днес заявиха, че са атакували пет израелски цели по протежение на ливанско-израелската граница.

"Нашите сили отговориха на тези военни действия, като: отвърнаха на огъня към мястото на ударите; осуетиха терористична клетка, използвайки безпилотен летателен апарат на ЦАХАЛ (или IDF); нанасяне на удари по инфраструктурата на терористичната организация "Хизбула" с помощта на огън от танкове", допълват от армията.

Ударите от територията на Ливан идват от опериращата там терористична организация "Хизбула" - чиято цел, също като на "Хамас" - е унищожението на Държавата Израел. По повод неспирния обстрел от началото на войната от Ливан преди дни израелската армия предупреди, че ако властите в страната продължават да позволяват атакуването на Израел от територията си, ще понесат отговорността си за това.

Ескалацията по границата доведе до препоръка от британското Министерство на външните работи към всички граждани на страната да не пътуват по никакъв повод до Ливан.

Израел граничи с Ливан на север.

Израел обяви война на "Хамас" след бруталното и непровокирано клане от терористите на израелски цивилни на празничния 7 октомври (Шабат), при което бяха убити около 1400 израелски граждани, повечето от които цивилни (войниците са 306), бяха ранени хиляди и бяха взети много заложници - включително малки деца, жени, възрастни хора, сред които и оцелели от ужаса на Холокоста.

Оттогава насам ударите и от двете страни не спират. Израел поразява обекти на "Хамас" в контролирания от него палестински анклав Ивицата Газа, а "Хамас" изстреля над 6000 ракети към Израел, основно към гъсто населени с цивилни хора райони.

Към днешна дата ранените израелски граждани са 4629, 12 от които са в критично състояние - информира IDF.

Жертвите сред палестинците са най-малко 3 785, а ранените - 12 493, по данни на палестинските здравни власти.

Непосредствено след терористичната атака на "Хамас", "братската" му "Хизбула" предложи съюз на "Хамас" и започнаха удари срещу Израел от ливанска земя. На фона на развоя от тази нощ шиитското движение "Хизбула" излъчи посланието, че е "хиляди пъти по-силно от преди" - цитира го Ройтерс. Високопоставеният му представител Хашем Сафиеддин заяви в реч в Бейрут пред хиляди поддръжници, че американският президент Джо Байдън, израелският премиер Бенямин Нетаняху и "злонамерените европейци" трябва да внимават.

Вчера Байдън беше в Израел, където изрази категоричната подкрепа на САЩ за Израел във войната. Тази подкрепа е изразена и чрез предоставяне на военна помощ, очаква се и отпускането и на финансова.

"Отговорът на грешката, която можете да направите с нашата съпротива, ще бъде оглушителен, защото ние имаме вяра и Бог е по-силен от вас, от бойните ви кораби и от всичките ви оръжия", заплаши представителят на "Хизбула".

Британска подкрепа

След Байдън в Израел днес пристигна министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак, чиято основна цел е да демонстрира на място солидарността и подкрепата на Великобритания към Израел, както и да продължи дипломатическите усилия на западни лидери за разрешаване на кризата, предизвикана от "Хамас". Първата му среща беше с президента на Израел Исак Херцог, след която му предстоят разговори с министър-председателя Бенямин Нетаняху и с членове на семейства на отвлечени от "Хамас". Предварително канцеларията му информира медиите, че на срещите Сунак ще осъди "ужасяващия терористичен акт" на "Хамас" и ще изрази съболезнования за "ужасяващите човешки жертви" както в Израел, така и в Ивицата Газа.

Броят на отвлечените израелски граждани от терористите се увеличава. След първоначално обявените 120, след това 150, а вчера - 199, днес израелските власти съобщиха, че те вече са 203-ма. Израелските жертви на терора са около 1400, ранените са 4629, 12 от които са в критично състояние. Дори повече са убитите при ударите по палестинския анклав Ивицата Газа.

След Израел Сунак ще посети "редица други регионални столици", заявиха от "Даунинг стрийт", без да предоставят подробности. 

Сунак за взривената болница

На единадесетия ден от началото на войната тя ескалира с нова сила, когато ракета падна и експлодира в двора на болница "Ал-Ахли" в Газа. Това е най-старата и единствена християнска болница в Газа. Загинали са 471 души - по данни на палестинските здравни власти, които според Израел са завишени. "Хамас" побързаха да обвинят Израел за удара, без да приведат доказателства за твърдението си. След проверка израелската армия представи доказателства, че не те, а "Палестински ислямски джихад" са изстреляли ракети от гробище, което се намира непосредствено зад болницата срещу Израел, една от които се е отклонила и е паднала в двора на болницата. Обвинението на "Хамас" обаче бе достатъчно протестите срещу Израел в ислямски страни, и не само, да избухнат с нова сила.

Днес Сунак заяви, че експлозията в "Ал-Ахли" трябва да бъде "преломен момент за лидерите в региона и по света да се обединят, за да избегнат по-нататъшна опасна ескалация на конфликта". Изказването му бе в унисон с коментара по темата на Джо Байдън. Пристигайки в Израел вчера, в първото изявление американския президент засегна темата за удара пред Нетаняху и медиите и гласеше: "Той беше извършен от другия отбор, а не от вас".

Британският премиер ще призове и за отварянето на маршрут за достъп на хуманитарни помощи от Египет в Газа колкото е възможно по-скоро, както и да се даде възможност на хората да напуснат анклава. Хуманитарният коридор беше договорен с намесата на на американския президент с Египет снощи, но все още граничният пункт Рафа остава затворен. Хиляди бедстващи палестинци се трупат на границата с надеждата пунктът да бъде отворен. В Ивицата Газа живеят близо 2 милиона палестинци, които бедстват без ток, вода, храна и лекарства. Наред с останалите си опасения, Египет се бои и от навлизането на терористи от "Хамас" на негова територия - терористи, които се крият от израелските удари в тунелите под палестинската територия.

Великобритания също понесе своята загуба във войната. Досега 7 британски граждани са били убити в нея. Най-малко 9 са в неизвестност, заяви вчера говорител на Сунак.

Британските дипломатически совалки не се изчерпват с посещенията на Сунак. Външният министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли също е на регионално посещение, което започва с разговори в Египет в четвъртък. Той ще посети също Катар и Турция.

Информационна война

Израел решава да изгони ли Al Jazeera и критикува остро Би Би Си

След удара по болницата в град Газа и доказателствата, разпространени от израелската армия, днес ЦАХАЛ излъчиха видеоклип с подробно обяснение за станалото.

Според разузнавателната информация, с която разполага Израел, "Хамас" подготвя разпространението на фалшиво видео от предполагаемия удар на ракета по болницата в Газа, с цел да дезинформация.

В рамките на информационна "война" снощи бе разпространена и фалшива новина, според която Байдън обявил, че САЩ няма да подкрепят военната операция на Израел, защото израелската армия е достатъчно силна и може да се справи сама. В това няма никаква истина. Байдън не е казвал такова нещо и всички действия на САЩ говорят за силната ангажираност на Щатите - политическа, военна, финансова - с войната на страната на Израел. Нещо повече - Съединените щати наложиха санкции, целящи прекъсване на финансирането на "Хамас" - предаде Ройтерс.

Наказателните мерки са насочени към "тайна инвестиционна мрежа" на палестинското ислямистко движение, към финансов посредник, свързан с Иран, и към базирана в ивицата Газа борса за обмен на виртуална валута и др. Санкциите, наложени по силата на изпълнителна заповед в рамките на борбата с тероризма, са насочени срещу една организация и девет души в Ивицата Газа и на други места, включително в Судан, Турция, Алжир и Катар, се казва в изявление на министерството на финансите на САЩ.

"Съединените щати предприемат бързи и решителни действия, за да се насочат към спонсорите и посредниците на "Хамас" след бруталното и нечовечно избиване на израелски цивилни, сред които и деца - заяви министърката на финансите Джанет Йелън. - Ще продължим да предприемаме всички необходими мерки, за да лишим терористите от "Хамас" от възможността да набират и използват средства, за да извършват зверства и да тероризират народа на Израел."

Още и още мъртви тела

Връщайки си контрола над нападнатите израелски територии, израелските войници откриват още и още тела на зверски убити от терористите.

Днес Посолството на Израел в България съобщава, че вчера са били открити телата на Ерик Перец и неговата дъщеря Рут, която е с церебрална парализа. Двамата са били в неизвестност от провеждането на музикалния фестивал "Нова" на 7 октомври. Именно той беше първият нападнат от "Хамас", чиито терористи убиха 290 души там, след което нападнаха близкия до границата с Ивицата Газа град Сдерот. Там убивах, извличаха израелски граждани, които в момента държат като пленници. Впоследствие освобождаващата селищата израелска армия откриваше не просто мъртви тела, оставени от "Хамас" - намираше бебета, надупчени с куршуми; изгорени тела; обезглавени войници; разпорени бременни жени.

"Те бяха жестоко убити от терористите на "Хамас". Нека е светла паметта им"- пишат за Ерик Перец и Рут от посолството днес.

Бойното поле

Тази нощ полицията е арестувала 100 палестинци на Западния бряг, съобщават израелски медии днес. В допълнение към арестите властите са разрушили дома на терорист в района на Рамала. Терористът е отговорен за стрелбата край Кадумим през юли миналата година, при която загина сержант Шила Йосеф Амир.

По-рано YNet News за ареста през нощта на Шейх Хасан Юсеф - високопоставен член на "Хамас".

В същото време АП обяви - позовавайки се на жители и лекари на Ивицата Газа, без за това да има израелско потвърждение - че въздушен удар е убил 7 деца в Газа.

Надига ли се вълна на антисемитизъм

От 7 октомври насам новината за войната в Израел отеква във всички части на света, включително с нападения над израелски представители, с бомбени заплахи и взривове, с политически речи "за" и "против" отговора на Израел срещу терористите от "Хамас", с мащабни протести в Близкия изток и в други части на света. Това провокира въпроса надига ли се нова вълна на антисемитизъм, провокирана от най-жестокото нападение срещу евреи от Холокоста насам.

Европейски страни увеличават сигурността на еврейските институции от опасения за ръст на антисемитските прояви. Тази седмица посолствата на САЩ и Израел в Аржентина получиха бомбени заплахи. Франция забрани пропалестински митинги, тъй като там се увеличиха антисемитските инциденти. София също спря пропалестинско шествие, а охраната на синагогите е засилена.

Президентът на Колумбия, който непрекъснато публикува пропалестинско съдържание онлайн, заплаши да прекъсне връзките си с Израел.

В португалския град Порто синагогата бе нашарена с антиизраелски графити.

В противовес стотици германци обградиха синагога в знак на солидарност с евреите.

В Китай служител на израелското посолство беше нападнат в Пекин.

Хиляди демонстрираха пред консулствата на Израел и САЩ в Истанбул късно снощи. Мнозина развяваха палестински знамена, крещяха антиизраелски лозунги и призоваваха за отмъщение срещу Израел ден след експлозията в болницата в Газа, за която отговорност носи "Палестински ислямски джихад".

Големи протести имаше и в Тунис и Мароко. 10-хилядна пропалестинска демонстрация имаше и в Атина, Гърция. Такава се проведе и в Аман, Йордания.

Евакуация от Турция

Вчера Израел призова гражданите си да се евакуират от Турция "възможно най-бързо" заради очаквани терористични нападения и днес евакуацията е в ход.

Израелци се стичат към летище "Истанбул", за да бъдат евакуирани, на фона на антиизраелски протести в цяла Турция след нападението по болница в Газа, за което "Хамас" обвини Израел - предават турски медии. Първият самолет - Ембраер Е195, изпратен от Тел Авив за евакуацията на израелците, кацна в Истанбул вчера и отпътува с първите пътници в 19:55 ч. По-късно вечерта бе извършен втори полет за евакуация на израелски граждани, желаещи да напуснат Турция. Самолетът Боинг 737-9, натоварен с израелци, сред които семейства с деца, отлетя от летище "Истанбул" в 1.38 ч. днес.

За двата полета от Истанбул до Тел Авив бяха ангажирани самолети на израелските авиокомпании Аркия (Arkia) и Ел Ал (El Al), посочва турската агенция ДХА.

Евакуацията на граждани от Турция ще продължи, съобщи Израелското бюро за национална сигурност. Бюрото посъветва гражданите да спазват мерките за безопасност и доколкото е възможно да се движат на групи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

5

6екеr4о

19.10 2023 в 16:32

Пуся бил заповядал мурзилски МИГ-ове да патрулят над Черно море, заради щатските самолетоносачив Средиземното!

Властелинът на Високите токове отново се опитва безуспешно да надскочи собствения си несъръзмерен ръст...

12021

4

bls

19.10 2023 в 15:07

Защо в газа все още има камък върху камък - това не ми е ясно. Настрана сълзливите клпчета - влизай, мачкай и посолявай - да не остане тревичка (ако изобщо има).

2099

3

Mateevk

19.10 2023 в 14:58

Това вече съвсем заприлича на навечерието на ВСВ.

1005

2

ПР

19.10 2023 в 14:56

Виждането ми е-всичкото проиранско групировка в района е спешено за атака.Иран са военно,търговско и политически близки с онзи,малкия от Кремъл.Той има огромен интерес,да се открие второ огнище на истинска война,със значение не само за Близкия Изток.И аятоласите действат,след като са се договорили с престъпника.

345

1

Джендо Джедев

19.10 2023 в 14:51

И тарамбуките от Хизбула ще настъпят мотиката.
 
X

Да помогнем на украинските деца!