Байдън пристигна в Израел след удара по болницата в Газа и заяви: Той беше извършен от другия отбор

Бягайте от Турция - призова Израел гражданите си заради повишен риск от тероризъм

Александра Маркарян 18 октомври 2023 в 13:26 4675 0

Прегръдка между Нетаняху и Байдън при пристигането на американския президент на израелска земя.

Снимка БТА/АП

Прегръдка между Нетаняху и Байдън при пристигането на американския президент на израелска земя.

Американският президент Джо Байдън кацна на израелското международно летище „Бен Гурион“ в сряда сутринта, където се срещна с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху и президента Исаак Херцог. 

Пристигането не беше съпътствано с официална церемония, но американският президент поздрави двамата израелски лидери с топли прегръдки.

„Добре дошли, Бог да Ви благослови за защитата на израелския народ“, каза Херцог на Байдън.

Байдън и Нетаняху направиха изявления преди началото на тяхната среща. Байдън нарече смелостта на израелския народ „зашеметяваща“.

Той очевидно приема версията на Израел за бомбардирането на болницата в Газа във вторник вечерта, казвайки, че то е „извършено от другия отбор“ - отбелязват израелски медии.

А Нетаняху благодари на Байдън, че е дошъл с думите:

Господин президент, Джо, искам да ви благодаря, че дойдохте тук днес и за недвусмислената подкрепа, която оказахте на Израел в тези трудни времена. Подкрепа, която отразява преобладаващата воля на американския народ. Виждах вашата подкрепа всеки ден в дълбочината и духа на сътрудничеството, което имахме от началото на тази война. Сътрудничество, което е наистина безпрецедентно в историята на големия съюз между нашите два народа. Виждаме тази подкрепа в твърдия Ви ангажимент да предоставите на Израел средствата, от които се нуждаем, за да се защитаваме. Виждаме тази подкрепа в ясното послание, което изпращате на нашите врагове да не изпитват решимостта ни, и в двете американски бойни групи самолетоносачи, които изпратихте в региона, за да подкрепят тези думи с действия.

Но преди всичко, господин президент, светът вижда тази подкрепа в моралната яснота, която демонстрирахте от момента, в който Израел беше нападнат. Вие правилно поставихте ясна граница между силите на цивилизацията и силите на варварството. Вие определихте действията на "Хамас" като чисто зло. То е точно такова.

В обръщението си към Байдън израелският премиер заяви още:

„Хамас“ убиваше деца пред очите на родителите им и родители пред очите на децата им, изгаряше живи хора, изнасилваше и убиваше жени, обезглавяваше войници, търсеше тайните скривалища, в които родителите криеха децата си. Само си представете, господин президент, страха и паниката на тези малки деца в последните им мигове, когато чудовищата откриват, откриват тайните им скривалища. "Хамас" отвличаше жени, деца, възрастни хора, оцелели от Холокоста. Знам, че споделяте възмущението ни по този въпрос и че споделяте решимостта ни да върнем тези хора.

На 7 октомври „Хамас“ уби 1400 израелци. Може би повече. Това се случва в страна с население по-малко от 10 милиона души. Това се равнява на над 50 000 американци, убити за един ден. Това са двадесет 11 септември. Ето защо 7 октомври е още един ден, който ще остане позорен.

Господин президент, Вие правилно казахте, че „Хамас“ е по-лоша от „Ислямска държава“. Германският канцлер, който посети тук вчера, каза, че „Хамас“ са новите нацисти. И двамата сте прави. И както цивилизованият свят се обедини, за да победи нацистите, и се обедини, за да победи ИДИЛ, така и цивилизованият свят трябва да се обедини, за да победи „Хамас“. Мога да Ви уверя, господин президент, че Израел е обединен, за да победи „Хамас“, и ние ще победим Хамас и ще премахнем тази ужасна заплаха от живота ни. Силите на цивилизацията ще надделеят, заради нас, заради Вас, заради мира и сигурността в нашия регион и в света.

...

Вашето посещение тук е първото посещение на американски президент в Израел по време на война. То е дълбоко, дълбоко трогателно. То говори за дълбочината на Вашия личен ангажимент към Израел. То говори за дълбочината на Вашия личен ангажимент към бъдещето на еврейския народ и на единствената еврейска държава. Затова знам, че говоря от името на целия израелски народ, когато Ви благодаря, господин президент. Благодаря Ви за това, че подкрепяте Израел днес, утре и винаги.

Преди да се качи на борда на самолета си и да излети за Израел, Баъдън заяви, че отива, "за да изразя солидарност срещу бруталната терористична атака на „Хамас“ и да се консултирам за следващите стъпки".

Днес в обръщението си към Нетаняху в присъствието на медиите Байдън напомни, че "Хамас" не представлява целия палестински народ. 

"Ударът по болницата в Газа вчера беше извършен от другия отбор, а не от вас" - заяви американският президент и напомни, че САЩ, Израел и други демократични страни споделят едни и същи ценности. 

"Смелостта на израелския народ е зашеметяваща. Горд съм да бъда тук" - завърши Джо Байдън.

Ударът по болницата

След като по-рано днес Израелските сили за отбрана публикуваха видео и аудиозапис от разговор между терористи, които потвърждават, че не Израел, а „Палестински ислямски джихад“ стоят зад удара по болница в град Газа с 500 цивилни жертви, Белият дом съобщи, че Байдън ще разговаря както с Нетаняху, така и с краля на Йордания Абдула. Ударът по болницата обаче осуети визитата в Йордания.

Израелските сили за отбрана (IDF) продължават с усилията си за евакуация на цивилното население в Ивицата Газа да се евакуира преди началото на планирана израелска сухопътна операция. Днес те отново призоваха жителите на северните части на Ивицата Газа и на град Газа да се евакуират в района Ал-Маваси, който се намира в югозападната част на анклава и към който при необходимост ще бъде насочена международна хуманитарна помощ. Властите препоръчват хората да се евакуират в откритите райони в западната част на Хан Юнис.

Вчерашният удар по болницата в Газа отприщи както множество обвинения към Израел, така и протести. Впоследствие видеозапис показа, че е бил извършен неуспешен ракетен изстрел не от Израел, а от терористичната групировка "Палестински ислямски джихад", в резултат на който е поразена болницата в град Газа. По този повод израелската армия съобщи:

"Анализът на оперативните системи на IDF показва, че от терористите в Газа е бил изстрелян бараж от ракети, който е преминал в непосредствена близост до болницата "Ал Ахли" в Газа по време на нейното поразяване. Разузнавателните данни от многобройни източници, с които разполагаме, показват, че "Ислямски джихад" е отговорен за неуспешния ракетен изстрел, който порази болницата в Газа."

Нетаняху заяви:

"Нека светът да знае: варварите терористи в Газа са тези, които атакуваха болницата в Газа, а не IDF. Тези, които убиха брутално нашите деца, убиват също и своите собствени".

По повод първоначалните обвинения към Израел, че е осъществил удара, президентът на Израел Исаак Херцог написа в X (преди Twitter):

"Ракета на "Ислямски джихад" уби много палестинци в болница в Газа - място, където трябва да се спасява човешкият живот. Срам за медиите, които поглъщат лъжите на "Хамас" и "Ислямски джихад" - излъчвайки по света кървава клевета от 21. век. Срам за подлите терористи в Газа, които умишлено проливат кръвта на невинните. Никога досега изборът не е бил по-ясен. Израел се изправя срещу враг, създаден от чисто зло. Ако защитавате човечеството - стойността на всеки човешки живот - вие сте с Израел."

"Ислямски джихад" отхвърли обвиненията, че е отговорен зад удара, но аудиозаписът между двамата мъже - единият от "Ислямски джихад", а другият от "Хамас" - потвърждава, че ударът е палестински и че терористите вече знаят това. При него са загинали най-малко 500 души, по данни на Министерството на здравеопазването в палестинския анклав.

Обвинение към Израел за удара отправи и терористичната групировка "Хизбула", базирана в Ливан. Тя се възползва от нападението на "Хамас" срещу Израел от 7 октомври и започна обстрел срещу Северен Израел от територията на Ливан. В отговор IDF предупредиха властите Ливан, че носят отговорност за всеки удар, извършен от тяхна територия по Израел, и ако не спрат това, ще понесат тежки последствия.

Министерството на външните работи на Египет също обвини Израел в "умишлено бомбардиране" на болницата в Газа.

Протестите също продължават. Стотици хора протестираха в палестинския град Рамала в Западния бряг срещу председателя на Палестинската автономия Махмуд Абас в отговор на смъртоносната експлозия, скандирайки: "Народът иска да свали лидера". Те са убедени, че Абас бездейства пред израелските удари в Ивицата Газа.

Снощи "Хамас" обяви днешния ден за "ден на безпрецедентен гняв" срещу Израел и посещението на президента на САЩ Байдън.

Турция

Израел вижда заплаха за гражданите си не само в близките до границата с анклава свои територии, а и другаде. Във вторник вечерта Съветът за национална сигурност на Израел издаде предупреждение, в което призова всички израелци в Турция да напуснат незабавно страната поради повишените терористични заплахи срещу израелци в чужбина. Препоръката за пътуване в Турция вече е увеличена до най-високото си ниво - ниво 4, а тази за Мароко - до ниво 2.

Ракети срещу Тел Авив

Тежки ракетни обстрели от Ивицата Газа бяха насочени към централната част на Израел във вторник вечерта, когато германският канцлер Олаф Шолц беше на посещение в Израел като знак за солидарност с израелския народ. На съвместна пресконференция с министър-председателя Бенямин Нетаняху Шолц подчерта ангажимента на страната си към сигурността на Израел, като посочи отговорността на Германия за Холокоста.

През това време навън се стреляше.

Снощи ракетни нападения имаше срещу Тел Авив. Отговорност за тях поеха бригадите "Изз ад-Дин ал-Касам" (военното крило на "Хамас"). Те са в отговор на "ционисткото клане на цивилни" - заявяват оттам. Групировката добавя, че е обстрелвала и северния израелски град Хайфа с ракета R-160, въпреки че не е била задействана сигнализация за пристигащи ракети.

Най-малко осем ракети, изстреляни от Ивицата Газа, паднаха в южния град Сдерот - един от първите нападнати от терористите от "Хамас", където 85% от населението беше евакуирано на безопасно място. Сдерот се намира близо до границата с Ивицата Газа.

Във вторник следобед в северния град Кирят Шмона и съседните общини по границата с Ливан прозвучаха сирени за въздушно нападение. По-късно IDF съобщи, че са засечени два ракетни изстрела от Ливан - единият е бил прихванат от системата за противоракетна отбрана "Железен купол", а втората ракета се е приземила в ненаселен район. По-късно Израелските сили за отбрана съобщиха, че са нанесли удари по цели на "Хизбула" в Ливан и са прехванали безпилотен самолет, който се е приближил до въздушното пространство на Израел от ливанска територия.

По-рано във вторник две противотанкови ракети, придружени от стрелба от Ливан, бяха насочени към военни постове в близост до границата. В отговор израелските сили са насочили огъня на танковете и артилерията към позиции на Хизбула. Не се съобщава за пострадали служители на IDF при инцидента.

От сутринта ливанската терористична групировка е изстреляла общо пет противотанкови ракети по израелска територия. Една от ракетите е била насочена към танк в израелския граничен град Метула, като е причинила леки и средни наранявания на трима израелски войници, двама от които резервисти. По-късно организацията публикува кадри от удара.

След обстрела с противотанковата ракета IDF предприе серия от ответни атаки в Южен Ливан, при които според ливанския Червен кръст са загинали четирима души.

"Хизбула" съсредоточава усилията си върху неутрализирането на израелските възможности за наблюдение по границата в няколко точки, според доклад на ливанската мрежа "Ал Маядин".

Във вторник следобед организацията съобщи и за смъртта на двама свои оперативни работници - Хюсеин Абас Фасаи и Махмуд Ахмад Биз, "при изпълнение на джихадисткия им дълг". Не са предоставени подробности за инцидента, довел до смъртта им. Палестински източници твърдят, че двамата са били убити при удар на IDF. По-късно групировката съобщи, че нейният оперативен работник Ибрахим Хабиб ал-Дабак също е загинал, с което общият брой на загиналите във вторник достигна пет души.

Във вторник следобед "Хамас" обяви, че Айман Нофал, член на Генералния военен съвет на терористичната групировка и ръководител на Централната бригада на военното ѝ крило в Газа, е бил убит при израелски въздушен удар в бежанския лагер Бурейдж.

По-рано във вторник министърът на отбраната Йоав Галант посети военнослужещи на летище в Южен Израел и обеща "да стигне до всеки един член на "Хамас".

"Нашите самолети могат да достигнат до всяко място. Всяка ракета има цел. Ще стигнем до всеки един член на Хамас. Членовете на Хамас имат две възможности: или да умрат на позициите си, или да се предадат безусловно. Няма трета възможност. Ние ще изкореним Хамас и ще го лишим от всичките му възможности", заяви Галант по време на посещение във военновъздушната база Неватим край Беер Шева, където разговаря с пилоти, членове на екипажа и техници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика