Около 200 души са пострадали при земетресението в Турция

OFFNews 24 май 2014 в 18:13 4323 0

Около 200 души пострадаха при земетресението, което разтърси района на Мармара.

От правителствената служба за бедствия и кризисни ситуации съобщиха, че около 200 души, един от които в тежко състояние, са пострадали, всички са хоспитализирани. Няма жертви и разрушения, заяви вицепремиерът Бешир Аталай.

В редица селища обаче има повредени сгради, специалистите предупреждават да не се влиза в такива сгради.

Днешното земетресение, което според специалистите е силно, предизвика голяма уплаха и паника, продължи около 20 сек. След първия трус са последвали около 70 вторични труса, специалистите очакват вторичните трусове да продължат още 5 или 6 месеца. Хора скачаха от балконите, тичаха, крещейки от страх и ужас. В Чанаккале, Одрин и на други места все още много хора се намират навън.

"Много се изплашихме, разтърси ни много силно, аз досега не помня такова силно земетресение в Одрин", каза възрастна жена, която тичаше, за да намери сина си в паниката.

В Истанбул земетресението също се усети доста, но не с еднаква сила във всички райони на мегаполиса, в първите часове имаше паника особено на азиатския бряг, където разтърси по-силно, но обстановката се нормализира, валията на Истанбул заяви, че няма пострадали и щети.

Според местни специалисти, днешното земетресение е произлязло от счупване на част от североанадолския разлом, който минава по дъното на Мраморно море. По този разлом стана катастрофалното земетресение през август 1999 г., което отне живота на около 40 хиляди души. Но те са категорични, че днешното земетресение е самостоятелно, тъй като е произлязло по едно от разклоненията на този разлом и няма връзка с предишното.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови