Трусът усетен като 4 степен в София, в Перник - ново земетресение

OFFNews 24 май 2014 в 14:20 23607 5

Около 3 - 4 степен по скалата на Медведев - Шпонхоер - Карник е усетено земетресението в София, съобщиха за OFFNews от Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН. 

В същото време в Перник днес е било регистрирано земетресение, което е автършок от труса през 2012 година, обясниха от БАН. Земетресението е регистрирано в 12.32 часа и е било със сила 2.5 по скалата на Рихтер. 

Министър-председателят Пламен Орешарски следи ситуацията във връзка с усетеното в България земетресение, съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът държи постоянна връзка с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и с директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов и получава своевременно информация. Премиерът призовава гражданите да запазят спокойствие.

Днес около 12.25 часа беше регистрирано земетресение, усетено на територията на цялата страна. По данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките епицентърът е бил извън територията на страната - в Егейско море на около 310 км югоизточно от София. Първоначалните данни за силата на земетресението в епицентъра са 6,5 по скалата на Рихтер. Към момента няма данни за пострадали и сериозни щети на територията на България.

По информация на дежурния в Министерството нa здравеопазването няма завишаване на обажданията в спешните центрове и болниците в района на Кърджали, Благоевград, Смолян, Сандански и Бургас. Засега в резултат на стреса от труса две жени са припаднали в Смолян и Петрич, двама хронични хипертоници са потърсили помощ в Кърджали.

"Нанесените материални щети са незначителни, проверяваме получените сигнали. Очаквам сигналите за паднали комини, повредени покриви и напукани стени да учестят, но към момента обстановката е спокойна. Никъде няма паника в населените места. Нашите колеги, служители от полицията, са заети с охрана на секциите за изборите. Пожарникари и спасители са в населените места, ако има нещо, те разговарят с хората, успокояват ги. Обстановката е сравнително спокойна. Поддържаме контакт с колегите от Гърция, тъй като те там са усетили заметресението малко по-силно, в района на град Атина", каза шефът на Пожарна безопасност и защита на населението главен комисар Николай Николов.

Кадри от земетресението в Перник от 22 май 2012 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!