Как Балканите усетиха земетресението

Симона Костадинова 24 май 2014 в 14:06 4054 0

Първите коментари на жители от Гърция, Туция, България и Македония за днешното земетресение с магнитуд 6.5 по скалата на Рихтер, което беше с епицентър в Егейско море.

OFFNews събра някои от коментарите, които бяха публикувани на сайта на Европейски средиземноморски сеизмологичен център минути след труса.

„Почувствахме земетресението наистина много силно. Чу се силен звук като „уууууу“. Тогава разни предмети от масата и лавиците в къщата ми започнаха да падат“, коментира жител на гръцкия град Александруполис, на 77км. североизточно от епицентъра, където земетресението е било усетено особено силно.

„Вероятно най-силното земетресение в този район от 16 години насам. Цялата сграда се тресеше. Трудно е да си представи човек, че епицентърът е бил в Егейско море. Оживлението в жилищната ни сграда е огромно. Всеки се връща в дома си, докато споделя с другите хора по коридорите преживяването си“, коментира човек от Кърджали, на 151 км. от епицентъра.

"Започна с щракащи звуци от мебелите и продължи леко по посока северозапад-югоизток. Люлеенето продължи около 30 секунди ... След това полилеите се люлееха за около 4 минути", споделя гражданин на Измир (Турция), на 256 км югоизточно от епицентъра на труса.

„Почувствах 2 вълни от юг и от север. Първата беше средна по сила, а втората от средна до силна“, казва жител на Димитровград, на 199 км. от епицентъра.

"Дъщеря ми го усети и забеляза как огледалото на бюфета ни се клати, но иначе нищо не се местеше, освен мен и крехкия пластмасов стол, на който седях. Имаше първоначално леко разклащане и докато се чудех дали това е земетресение или не стана по-забележимо, но не успя да продължи повече от 10 секунди. Другите двамата души в нашия апартамент не го чувстваха. Те седяха на по-значителна мебели", коментира жена от Истанбул (Турция), което е на 317 км източно от епицентъра на труса.

„Бяхме на 10-я етаж на най-голямата болница на Балканите на посещение на баща ми. Започна в същия момент, в който влезнахме в стаята му. Преживял съм няколкото (относително слаби) земетресения, но никога досега не съм изпитвала такова интензивно люлеене, за толкова дълго време. Всички лекари, медицински сестри и пациенти излязоха в коридора и се скриха под касите на вратите или се прилепиха към стена. Това продължи почти една минута“, споделя жена от Пловдив, на 213 км северозападно от епицентъра.

"Земетресението продължи дълго време, но не беше толкова силно", коментира жител на Струмица (Македония), 264 км северозападно от епицентъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови