Обама: Путин е водач с късогледа политика

OFFNews Последна промяна на 04 август 2014 в 11:18 6443 24

Барак Обама.
Барак Обама.

Барак Обама окачестви Русия като държава, която "не прави нищо", в интервю за "Икономист", публикувано на 2 август.

Той заяви още, че Западът трябва да бъде твърд с Китай и с опитите на Пекин да разшири ролята си в световната икономика.

Американският президент каза още, че се опитва да фокусира външната политика на Щатите върху Азия в отговор на икономическата и военна мощ на Китай. Това "съсредоточаване" обаче от месеци бива засенчено от международните кризи, включително и от подкрепата на отцепниците в Източна Украйна от страна на Русия.

Русия е третият най-голям производител на петрол в света и вторият най-голям производител на газ. Европа зависи сериозно от руския енергиен износ, което усложнява възможностите й за реакция спрямо украинската криза.

Обама определи Владимир Путин като водач с късогледа политика, която може и да носи резултат сега, но ще нарани Русия в бъдеще. "Президентът Путин създава дълбоко напрежение в Русия, което вероятно ще се отрази зле на страната в дългосрочен план, но в краткосрочен е политически популярно у дома, но проблемно отвъд граница. Мисля, че трябва да гледаме нещата в перспектива. Русия не прави нищо", каза президентът.

Той отбелязва, че имигрантите не се тълпят към Москва в търсене на по-добро препитание. Продължителността на живот на мъжкото население на страната е приблизително 60 години, а популацията като цяло намалява.

Обама е казал на Путин миналата седмица, че смята, че Русия е нарушила Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег от 1988 г. Като допълва по повод на руските "регионални предизвикателства", че "трябва да сме сигурни, че нещата няма да ескалират дотам, че изведнъж ядрените оръжия да започнат отново да влияят на външната политика".

Той също така определя търканията между Щатите и Китай като възможни за решаване.

Азиатската държава влезе в спор за богатото на петрол Южнокитайско море, често влиза в словесни схватки със Запада заради кражбата на интелектуална собственост.

"Ще кажа едно нещо за Китай: трябва да бъде проявена твърдост към тях, тъй като те ще натискат колкото се може по-силно, докато не срещнат съпротива", казва Обама пред "Икономист". "Поднебесното царство не е сантиментално и няма интерес в абстракциите. Простите призиви за международни норми са недостатъчни срещу него."

Барак Обама смята, че търговските търкания ще намалеят, след като Китай "спре да бъде нискотарифният производител на света" и започне да произвежда по-висококачествени стоки, които имат нужда от защита на интелектуалната собственост.

"Трябва да създадем механизъм, който едновременно да е твърд с тях, когато смятаме, че нарушават международни норми, но и да им покаже потенциалните приходи в дългосрочен план", добавя той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.08 2014 в 09:30

"Той заяви още, че Западът трябва да бъде твърд с Китай и с опитите на Пекин да разшири ролята си в световната икономика. Американският президент каза още, че се опитва да фокусира външната политика на Щатите върху Азия в отговор на икономическата и военна мощ на Китай."

Пиндосите не само ги е страх, но вече започват и да изпадат в паника от възможността Китай да ги измести от позицияята на "световен лидер".

Само че това е неизбежно. Следващия СВЕТОВЕН ЛИДЕР Е КИТАЙ. Следван от Индия, Бразилия, Россия, Иран и т.н. С Четвъртия хилядолетен Райх е свършено, и Обонго също има голям принос. Най-слабият президент на ФАЩ от великия Рейгън насам. Много се надявах да изберат Маккейн, но не намериха сили, и сега ще си плащат.

04.08 2014 в 15:57

Ти пък, къде се изпърчи да правиш "анализи" - кой е слаб и кой е добър президент се оценява около 25 години след приключване на мандата му.
Нещо не сме виждали напоследък да се тресе западния свят - точно това казва Обама, трябва да не се прекалява със свръхреакции към Русия въпреки санкциите, и да не се повтарят по инерция стари конфликти, без да има такава необходимост.
Явно рецитирането на опорни точки замъглява не само критичното мислене, но и мисленето въобще.

04.08 2014 в 15:01

Тя нищо не прави ,но целия западен свят се тресе да ли как колко защо да им налага санкции :). Имаше една много хубава българска поговорка. Едно е да искаш друго е да можеш а трето да го напраиш. Обама му се искат някой неща ,но едно е да искаш друго е да можеш :). Интересно как самите американци ще оценят работата на Обама ,защото към момента мисля че е в топ 5 на най-слабите президенти !

04.08 2014 в 14:12

Въх, ам сЯ, ко праИм сЯ?!?
А бе офнюз, случайно да знаете, че целокупния бугарски народ хич не го еня за Путин, все им е тая
само разни тъпунгери ги занимава това...

04.08 2014 в 14:04

За модератора - къде е свободата на словото пропагандирано от нашата псевдо демокрация?????

04.08 2014 в 13:17

101.

04.08 2014 в 13:04

LudLustrator

Успокой нервата, че си пред инсулт :)