NYTimes: Църква - обсебена от комунизъм, демокрация - бедна и горчива

Вероника Шербанова 08 март 2013 в 17:43 4212 16

Снимка: Борислава Бибиновска
Снимка: Борислава Бибиновска

Ръкополагането на новия български патриарх Негово Високопреосвещенство Неофит напомни, че България не се е отърсила от наследството на комунистическото управление и от всички двулични действия, свързани с него, вместо да предизвика гордост и морално обединение, казва в анализ американското издание „Ню Йорк Таймс“.

Тази седмица страната беше изправена под ново сътресение след протестите, избухнали в средата на февруари. Беше обявен национален траур заради смъртта на един от протестиращите – 36-годишния Пламен Горанов, който се самозапали пред сградата на общината в родния си град Варна.

Църквата не взе никакво участие, за да успокои неспокойната си нация. Подобно на 11 от всички 14 митрополити управляващи синода на Българската православна църква, Неофит има досие за сътрудничество с влиятелната тайна полиция по времето на комунизма.

Доказателствата за сътрудничество, за което църквата така и не се извини, бяха очаквани, но количеството на замесените митрополити, беше „отвъд всички очаквания“, заяви Момчил Методиев, български историк, изследващ църквата по времето на комунизма.

В сравнение с досието на Западноевропейския митрополит Симеон, което съдържа 30 папки, досието на патриарх Неофит е тънко – 16 страници. Въпреки че то съдържа основно предложението на властта за вербуването му и негативна оценка за годността му за работа към тайната полиция, разкритото досие повдига въпроса дали не са били скрити по-уличаващи документи.

Тези въпроси, повече от 20 г. след комунизма, илюстрират обърканите отношения на българите към тяхното минало.

Малцина българи могат да кажат думата „демокрация“ без горчивина и ирония, защото въпреки че те постигнаха свобода и тяхната държава е сега част от НАТО и ЕС, България продължава да е бедна и неразвита, с малко богаташи, повечето създадени от капитализма, запазен за късметлиите, често свързани с организираната престъпност.

И макар че Държавна сигурност беше официално разформирована, агентите запазиха влиянието си и допринесоха за липсата на яснота и дебати за миналото.

Много бивши агенти започнаха частен бизнес и наеха борци. Техните мрежи, повечето криминални, завзеха голяма част от законната икономика на България, помагайки й да се прочуе като корумпирана страна, каза Филип Гунев, експерт по корупцията в Центъра за изследването на демокрацията в София.

Църквата също не се иправи пред миналото си. „Хората казват, че страната ни е в „държавен плен“ на престъпници и олигарски, по същия начин църквата е в „държавен плен“ на митрополити, свързани с Държавна сигурност, допълни Гунев. Църквата опровергава това, като например смята да канонизира мъченици от времето на комунизма през следващите две години, правейки светци от загиналите или хвърлените в затвора заради вярата си сред хилядите, които са били преследвани. „Можем да очакваме, че страницата на нашето комунистическо наследство ще се затвори с този символичен акт“, обясни Десислава Панайотова от културния център на Светия синод.

Но за възстановяването на ролята на църквата като морален стожер ще е необходимо нещо повече от канонизирането.

След държавата, най-много земи в България преитежава църквата, което я прави привлекателен обект за организираната престъпност. Със слабото си управление и липсата на прозрачност – например липсата на говорител за медиите, църквата остава встрани от усилията на държавата да се справи с корупцията, казват наблюдателите.

Докато много исторически църкви и манастири са занемарени и се рушат, българските медии публикуват шокиращи статии за луксозните коли, скъпите часовници на митрополитите, тъмните им сделки за земи и връзки със съмнителни бизнесмени.

Старозагорския митрополит Галактион, който се доближи до Неофит на скорошните избори за патриарх, удостои с почетно звание богат спонсор – Слави Бинев, бивш шампион по таекуондо, собственик на охранителна фирма и член на Европейския парламент.

Според публикувана през 2005 г. в Уикилийкс грама от Американското посолство в София, Бинев оглавява групировка, чиито криминални дела включват проституция, наркотици и трафик на откраднати коли. В отговор на публикацията Слави Бинев обяснил на българския вестник, че не се притеснява от включването му в списъка на хора, които били „цветът“ на българския бизнес по време на прехода след комунизма.

В същото време Пловдивският митрополит Николай удостои с почетно звание международния търговец на оръжие Петър Манджуков, а преди това съобщи, че възнамерява да продаде Ролекса си, за да плати сметката за ток на църква в диоцеза си, явно за да успокои общественото недоволство както заради богатствата на църквата, така и заради увеличаването на цената на тока – причина за протестите.

Църквата е обвинявана и в това, че плаща в брой на свещениците, за да избегне изплащането на осигуровки и данъци.

Голямо предизвикателство е оздравяването от Посткомунистическата схизма от 1992 г., когато свещениците, противопоставящи се на комунизма, създадоха свой синод. Последваха грозни спорове за имотите на църквата, като се стигна и до физическа саморазправа. Полицията трябваше да се намеси при ожесточена битка заради завод за производството на църковни свещи, която е голям източник на доходи.

Изследвайки досиетата на агентите на Държавна сигурност, историкът Момчил Методиев, който определя себе си като антикомунист, направил изненадващо откритие – лидерите на схизматичния синод всъщност са били едни от най-близките съюзници на Комунистическата партия по времето на комунизма.

Врачанският митрополит Калиник, за когото е известно, че е изпълнявал заповедите на Държавна сигурност, днес продължава да е част от Синода. Свещениците-агенти на тайната полиция, особено тези, които са били вербувани като млади информатори през 70-те и 80-те години на миналия век, в момента са влиятелни и превръщат Синода в институцията с най-много служители на ДС, дори повече, отколкото по времето на комунизма, обяснява Методиев.

Самата идея за меритокрация се провали. Сега хората развиват кариерата си с връзки. Това е един от най-вредните дългосрочни резултати от властта на Държавна сигурност, допълва Методиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!