NYTimes: Църква - обсебена от комунизъм, демокрация - бедна и горчива

Последна промяна на 08 март 2013 в 17:43 3691 16

Снимка: Борислава Бибиновска
Снимка: Борислава Бибиновска

Ръкополагането на новия български патриарх Негово Високопреосвещенство Неофит напомни, че България не се е отърсила от наследството на комунистическото управление и от всички двулични действия, свързани с него, вместо да предизвика гордост и морално обединение, казва в анализ американското издание „Ню Йорк Таймс“.

Тази седмица страната беше изправена под ново сътресение след протестите, избухнали в средата на февруари. Беше обявен национален траур заради смъртта на един от протестиращите – 36-годишния Пламен Горанов, който се самозапали пред сградата на общината в родния си град Варна.

Църквата не взе никакво участие, за да успокои неспокойната си нация. Подобно на 11 от всички 14 митрополити управляващи синода на Българската православна църква, Неофит има досие за сътрудничество с влиятелната тайна полиция по времето на комунизма.

Доказателствата за сътрудничество, за което църквата така и не се извини, бяха очаквани, но количеството на замесените митрополити, беше „отвъд всички очаквания“, заяви Момчил Методиев, български историк, изследващ църквата по времето на комунизма.

В сравнение с досието на Западноевропейския митрополит Симеон, което съдържа 30 папки, досието на патриарх Неофит е тънко – 16 страници. Въпреки че то съдържа основно предложението на властта за вербуването му и негативна оценка за годността му за работа към тайната полиция, разкритото досие повдига въпроса дали не са били скрити по-уличаващи документи.

Тези въпроси, повече от 20 г. след комунизма, илюстрират обърканите отношения на българите към тяхното минало.

Малцина българи могат да кажат думата „демокрация“ без горчивина и ирония, защото въпреки че те постигнаха свобода и тяхната държава е сега част от НАТО и ЕС, България продължава да е бедна и неразвита, с малко богаташи, повечето създадени от капитализма, запазен за късметлиите, често свързани с организираната престъпност.

И макар че Държавна сигурност беше официално разформирована, агентите запазиха влиянието си и допринесоха за липсата на яснота и дебати за миналото.

Много бивши агенти започнаха частен бизнес и наеха борци. Техните мрежи, повечето криминални, завзеха голяма част от законната икономика на България, помагайки й да се прочуе като корумпирана страна, каза Филип Гунев, експерт по корупцията в Центъра за изследването на демокрацията в София.

Църквата също не се иправи пред миналото си. „Хората казват, че страната ни е в „държавен плен“ на престъпници и олигарски, по същия начин църквата е в „държавен плен“ на митрополити, свързани с Държавна сигурност, допълни Гунев. Църквата опровергава това, като например смята да канонизира мъченици от времето на комунизма през следващите две години, правейки светци от загиналите или хвърлените в затвора заради вярата си сред хилядите, които са били преследвани. „Можем да очакваме, че страницата на нашето комунистическо наследство ще се затвори с този символичен акт“, обясни Десислава Панайотова от културния център на Светия синод.

Но за възстановяването на ролята на църквата като морален стожер ще е необходимо нещо повече от канонизирането.

След държавата, най-много земи в България преитежава църквата, което я прави привлекателен обект за организираната престъпност. Със слабото си управление и липсата на прозрачност – например липсата на говорител за медиите, църквата остава встрани от усилията на държавата да се справи с корупцията, казват наблюдателите.

Докато много исторически църкви и манастири са занемарени и се рушат, българските медии публикуват шокиращи статии за луксозните коли, скъпите часовници на митрополитите, тъмните им сделки за земи и връзки със съмнителни бизнесмени.

Старозагорския митрополит Галактион, който се доближи до Неофит на скорошните избори за патриарх, удостои с почетно звание богат спонсор – Слави Бинев, бивш шампион по таекуондо, собственик на охранителна фирма и член на Европейския парламент.

Според публикувана през 2005 г. в Уикилийкс грама от Американското посолство в София, Бинев оглавява групировка, чиито криминални дела включват проституция, наркотици и трафик на откраднати коли. В отговор на публикацията Слави Бинев обяснил на българския вестник, че не се притеснява от включването му в списъка на хора, които били „цветът“ на българския бизнес по време на прехода след комунизма.

В същото време Пловдивският митрополит Николай удостои с почетно звание международния търговец на оръжие Петър Манджуков, а преди това съобщи, че възнамерява да продаде Ролекса си, за да плати сметката за ток на църква в диоцеза си, явно за да успокои общественото недоволство както заради богатствата на църквата, така и заради увеличаването на цената на тока – причина за протестите.

Църквата е обвинявана и в това, че плаща в брой на свещениците, за да избегне изплащането на осигуровки и данъци.

Голямо предизвикателство е оздравяването от Посткомунистическата схизма от 1992 г., когато свещениците, противопоставящи се на комунизма, създадоха свой синод. Последваха грозни спорове за имотите на църквата, като се стигна и до физическа саморазправа. Полицията трябваше да се намеси при ожесточена битка заради завод за производството на църковни свещи, която е голям източник на доходи.

Изследвайки досиетата на агентите на Държавна сигурност, историкът Момчил Методиев, който определя себе си като антикомунист, направил изненадващо откритие – лидерите на схизматичния синод всъщност са били едни от най-близките съюзници на Комунистическата партия по времето на комунизма.

Врачанският митрополит Калиник, за когото е известно, че е изпълнявал заповедите на Държавна сигурност, днес продължава да е част от Синода. Свещениците-агенти на тайната полиция, особено тези, които са били вербувани като млади информатори през 70-те и 80-те години на миналия век, в момента са влиятелни и превръщат Синода в институцията с най-много служители на ДС, дори повече, отколкото по времето на комунизма, обяснява Методиев.

Самата идея за меритокрация се провали. Сега хората развиват кариерата си с връзки. Това е един от най-вредните дългосрочни резултати от властта на Държавна сигурност, допълва Методиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.03 2013 в 23:40

Много точно го каза!

08.03 2013 в 23:37

Ловко отбягвате темата, а тя е - на чия страна застанаха Неофит и Православната църква? Не на тези ли, които докараха народа до просешка тояга и цинично му казват, че предишните са виновни, всички други са виновни, но не и те?! Въпросът е политически.
Аз съм съгласна, че всеки има право на покаяние и прошка, макар че НЕ съм видяла такова поведение у нашите митрополити. Това е най-малкото, което можеха да сторят, да не говорим да се откажат от местата си и да дадат път на неопетнени и истински вярващи духовници, защото такива има! Аз въобще не засягам темата за принадлежността им към репресивния апарат, която е не по-малко отвратителна. Като се замислиш, какво прави един агент на ДС в църквата? Пише доноси срещу миряните, чиято единствена опора е вярата, както и срещу тези, които искрено служат на Бога - свещеници и монаси! Това е ултра мега цинично, и добре, че американците са прости, та да не ги разбират тия неща!
Не знам защо искате да убеждавате американците или когото и да било, че са безполезни - това е нехристиянско, а да ги сравнявате с руснаците-колхозници, си е чист комунизъм :-)
Ама нали трябва да има лични нападки, иначе как ще защитим Църквата, или по-скоро комунистическия ботуш в нея, влязъл да се разпорежда преди повече от седемдесет години, в Русия, а после и у нас! Една институция, която се основава на духовните закони, няма нужда от адвокати, защото авторитетът й се гради с благочестивите постъпки на представителите й! Аз за толкова години, откак уж се освободихме, не съм видяла много такива, сигурно съм от някоя секта, щото няма начин да съм и атеистка. Ако бях, едва ли щеше да ми е болно за Църквата.
А дето попитах за Символа на вярата, то е защото съм забелязала, че най-ревностните защитници на Църквата у нас в този й вид, дори не знаят за какво става въпрос! Ами трудно се става за една нощ вярващ, пък понякога и за 23 години е трудно. Важното е да има искрен стремеж, а не замитане на золумите и сочене на врага по комунистически.
Едно обаче е сигурно - вярата в Бога се оказа по-силна от комунизма, и от това днешните комунисти сън не ги лови!
А какво мислят американците, папуасите и други народи за нас, ми е напълно безразлично! С омраза няма да станем по-добри християни, с лъжа и непокаяние няма да се възвисим.
Жалкото у нас е, че хора, претендиращи за християни, и то православни, си нямат и най-малка идея за Христос. Дано да сте ме схванали правилно.

08.03 2013 в 20:37

NYTimes да се скрие и да си гледа бакиите на собствената кочина.

08.03 2013 в 20:31

Страхиле и тебе те цепи череп.

08.03 2013 в 20:30

Бояне, ти си тотален олигофрен!

08.03 2013 в 20:11

Напротив - пропаганда е.Нашите разбирания...да,трудно,наистина,защото са облъчвани седемдесет години.Няма как да убедиш обикновения американец,че е едно просто и безполезно същество,ама по-просто и от руски колхозник!Защо по комунистически?! Аз не съм съгласен,но ненавиждам комунистите,а за дядо Неофит - оставете го пък Вие,да знае кое и защо е правилно! Точно така,много ясно,както подобава на истински йерей, той показа позицията на църквата! А именно - всеки има право на покаяние и прошка!А до колко е виновен и дали ще получи опрощение решава друг,не ние с Вас! Сравнението на съвременен духовник с такива,които са живали векове е...меко казано нелепо.И защо трябва някой да е апологет,та да знае символ верую?! Вие атеистка ли сте,или принадлежите към някоя секта?

08.03 2013 в 19:53

"Аз бих станал християнин, ако християните живееха по християнски!"
Махатма Ганди

Това изказване измества фокуса на вниманието от противопоставянето ДС-БПЦ/Проамериканска реторика. То визира основния въпрос за истинското разбиране на Христовото учение, което не е нито в църковния ритуал, нито в демократичната американска фарисейщина.
Вярата и разбиранията на христианството са в сърцето, в пробудената съвест, волята и делата на всеки човек. Нищо не може да се промени, ако човек не промени сам себе си по свой, свободен избор.

08.03 2013 в 19:08

Най-искрено се надявам се, че се почувствахте по-добре след този изблик на фамилиарен негативизъм и светът ви вече е по-светъл.

08.03 2013 в 19:00

Филип Гунев от Центъра за изследване на демокрацията.
Момчил Методиев от списание “Християнство и култура”, издавано от Фондация "Комунитас", създадена в края на 2006 г. чрез частно дарение.
Май чичко Сорос пак се е загрижил за България, след провала на проекта му "Бойко Борисов".

08.03 2013 в 18:55

Е, как е адекватна институция, пък ти!?! :)

Съгласна съм, че новият Патриарх изглежда свестен и това е чак странно на фона на омерзението, което цари в Църквата ни.

Обяснявам си го с това, че понеже "пътят към ада е постлан с добри намерения"... вероятно този към рая е постлан с лоши!!! ;)