Ново изследване обвинява Чърчил за гладната смърт на 3 млн. индийци

OFFNews 02 април 2019 в 21:00 13517 0

Снимка Wikimedia

Уинстън Чърчил през 1929 г. с жена си Клементина и децата си Сара и Рандолф.

Ново проучване сочи, че 3 милиона индийци са загинали през 1943 г. по време на т.нар. Бенгалски глад не заради лошите природни условия, а поради преднамерената политика на Великобритания и решенията, взети от премиера Уинстън Чърчил, съобщава Ал-Джазира, позовавайки се на изследване, публикувано в журнала за "Геофизични изследователски писма".

Учените са проучили базата данни за влажността на почвата в периода 1870 - 2016 г., за да могат да направят възстановка на земеделските засушавания в региона. Те са се фокусирали върху 6 значителни гладни вълни на Индийския субконтинент между 1873 и 1943 г., заключвайки след анализа си, че Бенгалският глад от 1943 г. не е пряко причинен от суша или проблеми с посевите.

"Като изключим Бенгалския глад от 1943 г., всички останали гладни вълни в региона между 1870 и 2016 г. са свързани поне отчасти със засушаването на почвата. Но през 1943 г. такова нещо не е имало, решаваща вместо това е била лошата политика от Британската епоха", казва Вимал Мишра, водещият учен в изследването и професор в Индийския технологичен институт в Гандинагар.

Изследването показва, че регионът, засегнат от глада, всъщност е получавал повече от нормалното ниво валежи между юни и септември 1943 г. "Бенгалският глад по всичко личи, че е причинен от други фактори, свързани поне частично с Втората световна война: малария, прекъсване на снабдяването с храна и недохранването", сочи проучването. Военните и политически събития от този период дестабилизират икономиката на региона допълнително, особено бежанската вълна от Мианмар, тогавашна Бирма. Друг фактор е запорът на жито, което Великобритания налага на Бенгал, за да го отклони към своите войски, биещи се във войната.

Носителят на "Нобел" за икономика Амартя Сен още през 1981 г. заявява, че Великобритания е имала достатъчно продоволствия, за да изхрани Бенгал през 1943 г., но не го прави.

"Чърчил нарочно дава заповед за отклоняване на храна за умиращите индийски цивилни към добре снабдените британски войници и дори за да презапаси продоволствията за все още окупираните гърци и югославяни", коментира индийският политик Шаши Тарур, който е и автор на книгата "Безславната империя: Какво британците причиниха на Индия".

Според Джанам Мукхерджи, автор на книгата "Гладният Бенгал: Война, глад и краят на една империя", Чърчил е таял омраза спрямо индийците, която е изиграла роля в решението му да блокира хранителни продоволствия за региона, но е преувеличено цялата вина да падне върху един-единствен човек. "Без съмнение, колониалната администрация е атрофирала до степен на безполезност, така че голяма част от вината се дължи на цялостната политика", допълва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови