Нови нападения с нож последваха мерките в Ерусалим

OFFNews 15 октомври 2015 в 06:34 4006 2

Полицай

Снимка Ройтерс

Израелски полицай проверява магазин в квартала, където в сряда е била наръгана една жена.

В Ерусалим нападенията продължиха часове, след като израелските сили започнаха мащабна операция за сигурност в арабските сектори на града, съобщи Би Би Си.

Вчера е бил блокиран достъпът към Джабал Мукабер, квартал, в който живеят тримата мъже, извършили убийствата на трима израелци във вторник.

Но малко по-късно полицията съобщи, че е застреляла палестинец, ударил с нож израелка на голяма автобусна спирка в Ерусалим.

Друг се е опитал да наръга полицай близо до историческия Стар град. Той също е бил застрелян.

От началото на октомври, припомя Би Би Си, седем израелци са загинали и десетки – ранени, при стрелба и намушквания от единични нападатели. Не по-малко от 30 палестинци – включително атентатори, са убити според статистиката на здравното министерство на Палестинската автономия. Стотици са ранените.

В САЩ говорителят на Държавния департамент Джон Кърби е заявил, че президентът е «загрижен» от «съобщенията за действия по сигурността, които биха могли да са показател за прекомерна употреба на сила от израелските власти». От друга страна се очаква държавният секретар Джон Кери скоро да посети региона.

По-рано президентът Палестинската автономия Махмуд Абас бе заявил, че има опасност израелските действия «да запалят религиозен конфликт, който би могъл да изгори всичко». Това беше първото му публично изказване, след като преди около две седмици се надигна вълна от нападения с ножове и други форми на насилие.

Той обвини, Израел, че "хладнокръвно екзекутира нашите деца", тъй като 13-годишно палестинче било застреляно в понеделник, след като то и 15-годишно момче нападнали израелец с ножове.

В отговор израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини Абас в «лъжи и подстрекателство», тъй като детето било живо в болница, съобщи «Джерузалем пост».

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови