Нов протест пред македонския парламент заради името

OFFNews 15 юни 2018 в 09:10 2040 0

Снимка Ройтерс/Архив

Пред сградата на парламента на Република Македония и снощи се състоя протест на граждански сдружения против договора между Македония и Гърция за решаване на спора за името, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Граждани блокираха булеварда пред сградата, пред която бе поставен полицейски кордон.

Те поискаха да спрат действията за промяна на името и оцениха договора като вреден за държавата.

Част от участниците в протеста заявиха, че гражданите трябва да покажат, че те взимат решението за своето и на държавата бъдеще.

Всеки гражданин независимо от националността и политическата си ориентация трябва да участва в протестите и да се противопостави на договора. Това са критични времена за държавата, да се противопоставим на безотговорните политици, бяха част от посланията на протеста.

Част от присъстващите пееха патриотични песни и скандираха името на президента Георге Иванов.

По време на предишния протест, в сряда вечерта, бяха задържани 10 души за нарушаване на обществения ред и мир.

Постигнатото споразумение предвижда оттук нататък Македония да се нарича Република Северна Македония. Решаването на дългогодишния спор за името би отключил пътя на страната към членство в ЕС и НАТО.

Междувременно македонското правителство обсъди и единодушно прие договора за разрешаване на спора с Гърция за името на Македония и за стратегическо партньорство и го декласифицира.

Договорът вече е на интернет страницата на правителството и е достъпен за обществеността, съобщи правителственият говорител Миле Бошняковски на пресконференция снощи.

Договорът е със заглавие - Окончателна спогодба за решаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на силата на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните, каза Бошняковски.

Той добави, че все още не е уточнена датата на срещата между премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, на която трябва да бъде подписан договорът. Днес (петък) ще има повече информации и ще се знае точно кога и къде ще се състои срещата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови