Нидерландия: България трябва да приеме още закони и да започне да ги прилага

OFFNews 09 декември 2022 в 16:03 1400 0

Ерик ван дер Бюрх

Снимка government.nl

Ерик ван дер Бюрх

"България трябва да приеме още закони и да започне да ги прилага", заяви снощи държавният секретар по правосъдие и сигурност на Нидерландия Ерик ван дер Бюрх, който участва в срещата на вътрешните министри в Брюксел и гласува против приемането на страната ни в Шенген, цитиран от БНТ.

Според него проблемите на България са свързани с правата на човека и борбата с корупцията. "Румъния днес можеше да влезе в Шенген. България трябва да направи някои допълнителни стъпки, преди да бъде готова. Бяхме за Румъния, Но Австрия беше против. И това бе проблем", каза в четвъртък той.

На 8 декември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи реши, че България и Румъния остават извън Шенген, а Хърватия влиза. Австрия гласува против двете страни, а Нидерландия се обяви само срещу България.

Шенген: Хърватия - да, Румъния - не, България - двойно не

"Искаме да видим, че България наистина предприема стъпки в тази посока (борбата с корупцията и правата на човека - бел. ред.), трябва да бъдат изготвени и приети закони, а после и да започнат и да се прилагат и следващата година ще говорим отново", посочи Ерик ван дер Бюрх, който е и министър на миграцията

Държавният секретар по правосъдие и сигурност на Нидерландия посочи още, че законите "първо трябва да бъдат приети от парламента в България, но после трябва да бъдат и приложени", защото приемането на един закон не е същото като прилагането му: "След това трябва да има доклад на ЕК и ако България отговаря на изискванията, пътят към Шенген й ще бъде открит".

Ерик ван дер Бюрх изрази учудване от подкрепата на Европейската комисия за България.

"Учудвам се на позицията на ЕК, която винаги казва, че ние сме общност от ценности и норми. Точно ЕК трябва да постави високо в приоритетите си правата на човека и противопоставянето на корупцията", коментира той. Според него от 2011 г. Нидерландия е последователна в исканията си за това на какви условия трябва да отговаря една страна, за да стане част от Шенген.

Ван дер Бюрх коментира, че в залата е имало разочарование заради решението на Нидерландия и Австрия против разширяването на Шенген с България и Румъния, но според него двете страни имат право на собствена позиция.

Междувременно президентът на Австрия Александър ван дер Белен заяви, че "изключително съжалява" за ветото на страната му срещу приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство за свободно движение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!