Президентът на Австрия съжалява за ветото срещу България и Румъния за Шенген

OFFNews 09 декември 2022 в 15:41 4266 2

Александър ван дер Белен

Снимка Getty Images/Архив

Александър ван дер Белен

Президентът на Австрия Александър ван дер Белен "изключително съжалява" за ветото на страната му срещу приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство за свободно движение.

Това е станало днес по време на посещението му в Словения, предаде БТА. 

По думите му Австрия се намира в много трудна ситуация поради потока на бежанци и мигранти. "За съжаление обаче трябва да призная, че не виждам връзката между този проблем и приемането на България и Румъния в Шенген", каза той.

Президентът добави, че не вижда как тази блокада на влизането на Румъния променя по някакъв начин ситуацията в Австрия. Ван дер Белен призна, че позицията му на страната не среща разбиране от мнозина в Европа.

В четвъртък Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи реши, че България и Румъния остават извън Шенген, а Хърватия влиза. Австрия гласува против двете страни, а Нидерландия се обяви само срещу България.

Според него австрийската икономика ще плати за това решение.

"От една страна, ще бъде засегнат туристическият сектор, тъй като ще дойдат по-малко румънски туристи, а от друга страна, Австрия е активна в Румъния с големи преки инвестиции. Ще видим и как ще реагират на това развитие румънските потребители", каза австрийският президент.

По-малкият партньор на Австрийската народна партия (АНП) в управляващата коалиция - "Зелените", също не подкрепя решението на министъра на вътрешните работи Герхард Карнер (АНП). Министърката на правосъдието Алма Задич, която е в Брюксел за среща днес с колегите си от Европейския съюз, посочи, че лидерът на "Зелените" - вицеканцлерът Вернер Коглер, е заявил ясно, че партията е против австрийското вето.

"Ние сме преди всичко за европейско решение, първата крачка за това европейско решение, разбира се, е приемането, наред с Хърватия, на България и Румъния, които с част от европейското семейство, (в което) свободата е изписана с главни букви", каза Задич.

Австрийската министърка от "Зелените" изрази увереност, че "много скоро ще бъде намерено европейско решение".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови