Не трябва да се притеснявате за бежанците, успокои турският консул в Бургас

OFFNews - Бургас 27 юли 2016 в 18:13 4045 2

Снимка burgas.topnovini.bg

Ниязи Акйол

Не трябва да имате притеснение относно ситуацията с бежанците и миграционния натиск. Това обяви на пресконференция днес генералният консул на южната ни съседка в Бургас Ниязи Акйол. Той увери, че предприетите мерки по границата ще продължат да се прилагат.

Акйол повтори тезата, че по-голямата част от въоръжените сили на Турция не са подкрепили опита за преврат и го определи като терористичен акт - защото превратаджиите стреляли срещу собствения си народ.

Той обвини западните медии, че не отразяват правилно случилото се в Турция.

Остава се с впечатлението, че една група офицери, недоволни от положението, са решили да направят този опит за преврат. Сигурно вече всички сте чували името Фетхуллах Гюлен. Това движение (на Гюлен – б.а.) създаваше впечатлението, че осъществява дейност в областта на образованието и върши неща с благотворителна цел. В продължение на години той успява, в рамките на Турция, да създаде много институции за образование. Той използва тези, които се обучават там, за да ги внедри в различни места в държавните структури. Говорим за период от 20 – 30 г. Стигайки до 15 юли 2016 г., констатираме, че привържениците на това движение заемат важни постове в различни структури, най-вече – във въоръжените сили, в полицията и в сферата на правосъдието. Това движение през 2013 г., беше обявено за терористична организация“, коментира консулът.

Той твърди, че именно движението на Гюлен е планирало опита за преврат, а след масовите арести се установило, че задържаните са негови членове. Някои вече си били признали.

Около 8 600 са с мярка „задържане под стража“, добави Ниязи Акйол. 4996 са военните, 1883 съдии и прокурори, 794 са от турското МВР. Над 8000 души от министерството са отстранени от длъжност, същата е съдбата и на над 2700 съдии и прокурори.

Движението на Гюлен, по думите на турския консул, е имало най-много поддръжници в сферата на образованието, затова от министерството са уволнени над 42 000 души, над 21 000 са учителите. Арестуваните журналисти също са задържани като членове на движението, а не заради работата си. Консулът подчерта, че са работели от известно време по разкриване на членовете на движението, затова по време на опита за преврат са имали вече готови списъци. Той посочи, че процесите срещу тях ще са в рамките на закона, максималното наказание, което се предвижда е доживотен затвор.

Ниязи Акйол добави, че няма внесено предложение за връщане на смъртното наказание. Поясни, че след завършване на процесите, ще бъде отменено извънредното положение. Неговата валидност е 90 дни. Консулът обвини и западните медии, че насаждат негативно отношение към неговата държава, защото не е обърнато такова внимание при въвеждането на извънредно положение във Франция, например.

Относно искането за екстрадиране на Фетхуллах Гюлен, той посочи, че са изпратили негово пространно досие до САЩ и чакат тяхната правосъдна система да се произнесе.

Акйол отказа да коментира дали в България има училища на Гюлен и посочи, че в това отношение се доверява на българските служби.

Подчерта, че няма опасност за туристите да пътуват.

Връщайки се отново на опита за преврат и ситуацията, при която хора се изправиха срещу танкове на моста на Босфора, турският консул каза, че името на съоръжението вече е променено и той се казва „15 юли – Мост на мъчениците“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!