''Не се напивайте! Не можем да ви извозим!'' Британското правителство се видя в чудо посред стачката на линейките

OFFNews 21 декември 2022 в 17:44 1622 0

Стачка на служителите в британската Бърза помощ.

Снимка БТА/АП

Стачка на служителите в британската Бърза помощ.

Хиляди служители на Бърза помощ във Великобритания започнаха 24-часова стачка след искане за по-високи заплати и взаимни обвинения между синдикати и правителство.

В отговор правителството посъветва хората да се въздържат от практикуването на спортове, които предполагат контакт с други хора, при които могат да се наранят; да не пътуват с автомобил, освен ако наистина не им се налага и... да не се напиват, защото може и да няма кой да ги извози. Системата е в "ступор", след като парамедици, телефонисти, шофьори и техници в Англия и Уелс организираха най-голямата стачка от три десетилетия насам.

Три профсъюза на работещите в спешната помощ стачкуват за 12 или 24 часа. Те обещаха да се отзовават на животозастрашаващи повиквания, но служителите заявиха, че не могат да гарантират, че всеки, който има нужда от линейка, ще я получи.

"Системата ще бъде подложена на много сериозен натиск днес", заяви министърът на здравеопазването Стив Баркли пред Sky News. "Казваме на обществеността да прояви здрав разум по отношение на дейностите, които извършва, като се съобразява с този натиск върху системата."

Стивън Пауис, национален медицински директор на Националната здравна служба в Англия, също посъветва хората да не се напиват.

"Сега е сезонът на партитата, предколедните празници, така че се забавлявайте, но не се напивайте дотолкова, че да се стигне до ненужно посещение в спешното отделение на болницата", каза той.

Персоналът в здравеопазването и други служители в публичния сектор искат големи увеличения на заплатите в условията на висока от десетилетия инфлация, която през ноември достигна 10,7%. Консервативната администрация на министър-председателя Риши Сунак твърди, че двуцифрените повишения в публичния сектор ще доведат до още по-висока инфлация. Профсъюзните лидери обвиниха правителството, че умишлено удължава стачката.

"Никога не съм виждала такава абдикация от лидерството, каквато наблюдавам от страна на Риши Сунак и министъра на здравеопазването", заяви Шарън Греъм, лидер на профсъюза Unite, който представлява част от персонала на линейките.

Медицинските сестри също проведоха двудневни стачки този месец, увеличавайки натиска върху здравната система.

Официалните статистически данни показват, че линейките в много райони редовно са блокирани и чакат пред спешните отделения на болниците понякога с часове, защото няма легла за пациентите.

Екипите на спешната помощ ще стачкуват отново на 28 декември. Железопътният персонал, паспортните служители и пощенските служители също планират стачки по време на коледните празници. Най-интензивната стачна вълна в Обединеното кралство от десетилетия насам е в отговор на кризата с разходите за живот, предизвикана от рязкото покачване на цените на храните и енергията след пандемията COVID-19 и нахлуването на Русия в Украйна.

Правителството изчислява, че общественото мнение ще се обърне срещу профсъюзите, тъй като хората в Обединеното кралство се сблъскват с отлагания на болнични прегледи, отменени влакове и закъснения на пътуванията по време на зимните празници. Но проучванията на общественото мнение показват висока степен на подкрепа за работниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови