Нападението в САЩ, при което загинаха 14 души, може да е на верска основа

OFFNews 03 декември 2015 в 21:20 5301 7

Снимка Twitter.

Саид Ризван Фарук.

Саид Ризван Фарук, един от двамата мъже, заподозрени в стрелба в градчето Сан Бернардино, Калифорния, където загинаха 14 души и бяха ранени още 17, е възможно да е радикализирал се мюсюлманин, предаде британският вестник "Телеграф". 

По предварителни данни Фарук е имал контакт в интернет с няколко души, разследвани от ФБР за тероризъм. Според негови колеги преди време той заминал за Саудитска Арабия, откъдето се върнал с нова съпруга.

Фарук, който е бил на 28 г., и жена му Тафшин Малик на 27 г., вчера бяха убити при престрелка с над 20 полицаи след нападението над центъра за хора с умствени проблеми, където той е работил. Двамата са имали дете на 6 месеца.

Властите издирват третия стрелец от вчера, като се предполага, че това е брат му. Зетът на Фарук - Фархан Кан, заяви, че е разговарял с него преди седмица и изрази съжаление за случилото се.

"Нямам представа защо го е направил. Защо би направил нещо подобно? В шок съм. Аз съм нормален човек", коментира зет му на пресконференция.

Фархан Кан на пресконференцията. Снимка: "Телеграф".

Семейството на Фарук е от Южна Азия, а Малик е родом от Пакистан, но е живяла в Саудитска Арабия, преди да дойде в САЩ. Въпреки това властите в страната все още не потвърждават категорично дали става дума за терористичен акт на религиозна основа, а допускат, че може да е нещо битово, тъй като Фарук си е тръгнал от коледно парти в центъра разгневен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови