Нанси Пелоси призова за бойкот на Олимпиадата в Китай 2022

OFFNews 19 май 2021 в 15:37 1479 0

Снимка БТА/AP

Председателят на камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси призова за дипломатически бойкот на зимните олимпийски игри през следващата година в Пекин, поради опасения за нарушаване на човешките права.

Докато спортистите все пак ще участват, Пелоси каза, че държавните глави не трябва да присъстват.

Пелоси заяви, че САЩ не могат да продължат с провеждането на Олимпийските игри в Китай, сякаш всичко е наред.

Тя е поредният американски политик, който призовава за бойкот заради отношението към мюсюлманите уйгури в страната, предаде Би Би Си.

Смята се, че Китай е задържал повече от милион уйгури и други мюсюлмани в Синцзян, голям регион в северозападен Китай.

Повечето от задържаните в Синцзян са изпратени в заведения за „превъзпитание“ - подобни на затвор лагери, където са държани за неопределен период от време без обвинения или присъда.

На двупартийно изслушване по въпроса в Конгреса Пелоси каза, че държавните глави по света трябва да бойкотират зимните олимпийски игри, които ще се проведат през февруари.

"Ако държавните глави отидат в Китай в светлината на продължаващия геноцид - докато вие седите там на своето място - наистина ще постави въпроса какъв морален авторитет имате, за да говорите отново за правата на човека където и да е по света ? " каза тя.

В отговор на коментара на Пелоси Лиу Пъню, говорител на китайското посолство във Вашингтон заяви:

"Чудя се какво кара някои американски политици да мислят, че всъщност имат така наречения" морален авторитет "? По въпросите на правата на човека те не са в позиция нито исторически, нито понастоящем, да отправят безцеремонна безпочвена критика срещу Китай", каза Пъню пред Ройтерс.

Китайското правителство е обвинено в извършване на принудителна стерилизации на уйгурски жени и отделяне на деца от техните семейства.

Първоначално страната отрече съществуването на лагерите, преди да ги защити като необходима мярка срещу тероризма. Китай отрече твърденията за нарушаване на човешките права.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови