Над 80 делфина са загинали в Черно море от началото на войната в Украйна

OFFNews 11 май 2022 в 08:19 2420 0

Снимка Pixabay

От началото на руската агресия срещу Украйна в западната част на Черно море са открити най-малко 80 мъртви делфина, съобщи турската фондация за морски изследвания TUDAV, цитирана от Гардиън. Инциденти с делфини са регистрирани в България и в Турция.

Увеличаването на броя на корабите в Черно море, причинено от войната в Украйна, се отразява неблагоприятно на морските бозайници, смятат учените. От началото на войната жителите на Турция и България са видели много повече повече мъртви делфини по бреговете, отколкото през предишни години. Според изследователите животните бягат на юг и умират там, заплитайки се в риболовни мрежи. Не е изключена и вероятността смъртта на морските бозайници да е причинена от акустична сонарна травма. Сред причинителите на необичайния за предвоенните времена шум в акваторията на Черно море са 20 кораба на ВМС на Русия.

TUDAV e провела предварително разследване, което е установило, че много от делфините са загинали поради заплитане в риболовни мрежи. Какво е убило другите? Според д-р Байрам Озтюрк, ръководител на фондацията, е трудно да се даде еднозначен отговор. По телата им не е имало следи от заплитане или огнестрелни рани.

„Акустичната травма е една от възможностите, която ни идва на ум“, казва Озтюрк. Той признава, че към тази хипотеза трябва да се подхожда с повишено внимание. „Нямаме доказателства какво може да причини нискочестотният сонар върху фауната на Черно море, тъй като никога не сме имали толкова много кораби и толкова много шум за толкова дълго време. А науката винаги изисква доказателства." - подчертава турският учен.

С помощта на сонарите, военноморските сили могат да откриват подводници на големи разстояния. Тъй като някои морски бозайници също разчитат на звук с подобни честоти за комуникация и ехолокация, такива допълнителни шумове могат да имат сериозни или дори фатални последици за тях.

Според д-р Павел Голдин от Националната академия на науките на Украйна, докато акустичната травма, причинена от сонари, може да обясни смъртта на животни и изхвърлянето на мъртвите им тела на брега, то самият шум, причинен от непосредствени военни действия не убива директно делфините. Общият шум от войната предизвиква обаче други заплахи за популацията, тъй като кара бозайниците да мигрират към потенциално по-спокойни, но непознати за тях региони, в случая на Юж, обяснява Голдин.

На Юг вероятността делфините да попаднат в риболовни мрежи, поставени за други видове, се увеличава. По този начин се получава ефектът на т.нар прилов – когато се стига до улов на нецелеви животни, по време на риболов на други видове.

Във вторник Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) съобщи за четири делфина, спасени от рибарски мрежи от инспектори на ИАРА в Бургас. При проверка за незаконен улов на калкан през уикенда инспекторите установили в района между Приморско и Китен 12 мрежи, тях имало и четири делфина. Бозайниците са върнати обратно в морето. На 24 април мъртъв делфин беше открит на централния плаж в Царево.

С констатациите на турските си колеги е съгласен и Димитър Попов, ръководител на проект на „Зелени Балкани“. Подобна тенденция той е наблюдавал при Обикновената морска свиня (Phocoena phocoena relicta), живееща във водите на Черно море. Това е най-дребният представител на китоподобните в Черно море, наричат го още реликтен муткур. От "Зелени Балкани" наблюдават случайната смъртност на китоподобните от четири години. Най-ниските нива винаги са били регистрирани през пролетните месеци, а най-високите през лятото. Тази пролет обаче, както отбеляза Попов, тази закономерност не се потвърждава.

Учените отбелязват, че техният анализ е възпрепятстван от факта, че няма проучвания за ситуацията с морските бозайници по време на войната. „В Черно море има десетки кораби, но ние дори не знаем колко често използват сонари“, казва Озтюрк.

Изследователите смятат, че липсата на достъп до информация не само затруднява изучаването на смъртността на китоподобните, но и затруднява определянето на това кои животни са най-застрашени. Най-вероятно това са морски свине, тъй като естественият им миграционен път е от Черно море към Азовско море, където също се водят военни действия. В риск са и всички видове прелетни птици, които прекарват значителна част от годината във влажните зони в северната част на Черно море.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови